Malala Yousafzai : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
EmausBot (discussion | contribucions)
m Bot: Migrating 1 interwiki links, now provided by Wikidata on d:Q32732
Cap resum de modificació
Linha 1 :
[[Image:Malala Yousafzai Oval Office 11 Oct 2013.jpg|400px|thumb|Malala Yousafzai, amb Barack Obama e sa familha dins lo Burèu Oval l'11 d'octobre de 2013]]
'''Malala Yousafzai''' (en [[pashto]]: ملاله یوسفزۍ‎; en [[ordo]]: ملالہ یوسف زئی‎; [[12 de julh]] de [[1997]]) es una adolescenta activista [[Paquistan|paquistanesa]] que lucha en favor de l'educacion e dels dreches de las femnas. Recebèt lo [[Prèmi Nobel de la Patz]] lo 10 d'octobre de 2014.

== Biografia ==
Venguèt famosa tre 2009, quand aviá pas que 11–12 ans, qu'escriviá un [[blòg]], jos un pseudonim, per la [[BBC]] e i narrava sa vida jos la lei dels [[talibans]], los ensages que fasián per tal de contrarotlar la [[Val de Swat]], e a l'encòp i far conéisser sas idèas per afavorir l'educacion de las dròllas.
 
Son engatjament foguèt recompensat lo 19 de decembre de 2011 amb lo primièr [[Prèmi Nacional del Jovent de Paquistan]], que venguèt puèi lo Prèmi Nacional Malala de la Patz, decernit pel govèrn paquistanés.
Lo 9 d'octobre de 2012, Malala foguèt victima d'una temptativa d'assassinat e recebèt una bala dins lo cap e lo còl del temps qu'èra a tornar en cò sieu dins un bus escolar. Capitèt de subreviure e foguèt mandada aprèp qualques jorns en Anglatèrra, al Queen Elizabeth Hospital de [[Birmingham]] per i seguir una reeducacion.
Linha 6 ⟶ 10:
Lo 29 d'abril de 2013, la revista america ''[[Time]]'' la placèt en cobèrta e la designèt coma una de "las 100 personas mai influentas del mond". Recebèt divèrses recompensas dins mantun país coma per exemple lo [[Prèmi Internacional Catalonha]] en mai del meteis an per "sa determinacion e son coratge dins la defensa dels dreches de l'òme".
 
EsAprèp d'èsser estada nomenada demest los candidats al [[Prèmi Nobel de la Patz]] de 2013, recebèt finalament aquesta recompensa l'an seguent, amassa amb lo militant civic indian [[Kailash Satyarthi]].
 
[[Categoria:Prèmi Nobel de la Patz]]