Friedrich Nietzsche : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Erunberri (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Erunberri (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 8 :
'''Friedrich Wilhelm Nietzsche''' (Röcken bei Lützen, [[Alemanha]], [[1844]]-[[1900]]) foguèt un [[Filosofia|filosòf alemand]] e un dei pensaires modèrnes pus influents.
 
Estudièt a l'Universitat de [[Bonn]]. En 1865, a [[Leipzig]], faguèt seis estudis de [[filologia]] e en 1869 venguèt professor de filologia classica a [[Basilèa]]. En 1878 abandonèt lei classas, en causa d'una malautiá, puèi passèt leis estius a [[Sils Maria]] e la rèsta de l'an a la Ribiera [[Occitània|occitana]], gaireben sempre solitari e amb de recalivadas dins sa malautiá. En 1889, tombèt dins la deméncia<ref><small>Nietzsche; s'efaissèt lo 3 de genier de 1889 a [[Turin]]. Quand(quand encòntra una veitura que son cochier foeta violentament lo chivau, se sarrèt de l'animau, enlaçèt son còu e esclatèt en plors, enebissent a quau que fugue de se sarrar lo chivau).</ref></small> e passètPassèt los dètz darriereis ans de sa vida dins un estat mentau quasi vegetatiu. Après sa mòrt, l'interpretacion de son òbra foguèt desfigurada per l'imatge de la foliá e per la propaganda nazi.
 
La pensada filosofica de Nietzsche, d'un caractèr poetic e personau marcat, es una critica dei valors tradicionalas de la cultura occidentala e l'assai d'elaborar una filosofia novèla. Se distinguisson tres periòdes dins sa pensada:
Linha 61 :
* ''Der Antichrist. Fluch auf das Christentum'' (1888)
* ''Ecce Homo: Wie Man wird Was Man Ist'' (1888)
 
==Referéncias==
{{reflist}}
 
{{commons|Category:Friedrich Nietzsche}}