Fòrça de Coriolis : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
BoulaurBot (discussion | contribucions)
m Wikipedia python library
Rotlink (discussion | contribucions)
m fixing dead links
Linha 82 :
Lo flús d'aire dins una massa d'aire al repaus s'efectua dempuèi las zonas de nauta pression cap a aquelas de bassa pression. Se la Tèrra èra pas en rotacion, la pression d'aire s'egaliseriá doncas lèu e l'atmosfèra vendiá lèu [[isotròp]] sens apòrt de calor. Per contre, amb lo rescalfament diferent als [[Pòl geografic|pòls]] e a l'[[Eqüator terrèstre|Eqüator]] que manten una diferéncia de pression, auriam une eternal circulacion entre aqueles dos luòcs. Aquela darrièra circulacion existís prèp de l'eqüator que l'efècte de Coriolis ven nul perque <math>\vec{\Omega}(t)</math> e <math>\vec V</math> venon parallèls.
 
Pasmens, la Tèrra torneja e utilisant la definicion de la fòrça de Coriolis dins un referencial en rotacion, vesèm qu'aquela darrièra aumenta al meteis temps que la velocitat obtenguda pel gradient de pression aumenta mas dins la direccion perpendiculara. Aquò dona une desviacion cap a drecha dins l'emisfèri nòrd (esquèrra dins aquel del sud) d'una mica d'aire en movement. Atal la circulacion de l'aire será antiorària a l'entorn d'una [[depression (meteorologia)|depression]] e orària a l'entorn d'un anticiclone (emisfèri nòrd). S'agís aquí du [[vent geoestrofic]]<ref>{{fr}} [http://web.archive.org/web/20041220091658/http://people.sca.uqam.ca/~presyn/NotesCours/S41Chap3A01.pdf Écoulement en équilibre] Departament de la sciéncias de la Tèrra e de l'atmosfèra; [[UQAM]]</ref>.
 
Dins la figura d'esquèrra, vesèm cossí aquò se produch prenent los quatre punchs cardinals coma començament de l'interaccion de las fòrças. Lo gradient de pression (flèchas blavas) amòrça lo desplaçament de l'aire mas la fòrça de Coriolis (flèchas rojas) lo fa desviar cap a drecha (flèchas negras). Lo gradient de pression s'ajusta en direccion amb aquel cambi atal que la fòrça de Coriolis çò qui fa cambiar de contunh la direccion de nòtra mica. Rapidament, lo gradient de pression e la fòrça de Coriolis s'opausan e lo desplaçament de l'aire s'estabiliza seguent una trajectòria perpendiculara al gradient e doncas parallèla a las linhas d'equipression ([[Isobara (meteorologia)|isobaras]]). En fach, a causa de la [[friccion]], de la fòrça centrifuga e de las diferéncias de pression dins une region, l'equilibri es jamai vertadièrament atengut e la direccion demorará totjorn leugièrament cap al centre de bassa pression (vejatz [[Espirala d'Ekman]]).