Catalonha (comunautat autonòma) : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
GemmaM (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
GemmaM (discussion | contribucions)
Linha 159 :
|font=[http://www.cidem.com/catalonia/en/about/facts/index.jsp]}}
[[Image:Spain.Catalonia.Barcelona.Vista.Torre.Agbar.jpg|thumb|Vila de Barcelona]]
Catalonha es un país de tradicion industriala dempuèi lo [[sègle XIX]]. A l'ora d'ara, la [[industria]], lo [[torisme]] e los servicis son los sectors economics principals de Catalonha. La creissença economica mejana annadièra del periode [[1995]]-[[2004]] foguèt inferior a la mejana espanhòla. Pasmens, en [[2005]] cresquèt un 3,3%, lo meteis percentage que la mejana espanòla e per dessús de la mejana europenca. Catalonha se tròba en la quatrena posicion de la classificacion de comunautats segon lor [[Produch Interior Brut]] ''per càpita'' e apòrta 18,8% del PIB total d'[[Espanha]], 25,5% del sector industrial del PIB e 17,5% del sector dels servicis[http://www.cidem.com/catalonia/en/about/facts/index.jsp]. Lo caumatge, en [[2005]] èra del 6,6%.
 
En [[2005]], lo percentatge d'exportaciones de nauta tecnologia foguèron lo 34,6% del total espanhòl. En lo meteis an las importacions de la Catalonha foguèron lo 29% del total espanhòl e las exportacions lo 26,8%. De las despensas per la recèrca e lo desvolopament, 22,8% se realizèron en Catalonha.
 
Catalonha es la primièra destinacion toristica d'Espanha. En [[2005]] recebèt 13,2 millions de toristas tre genièr e novembre, es a dire 25,3% de totes los toristas que arribèron en Espanha. Las destinacions toristicas mai importantas de Catalonha son la vila de [[Barcelona]] e las plajas de la Còsta Brava e de la Còsta Daurada, atal que los Pirinèus amb 10 estacions d'esquí: Baqueria Beret, La Molina, Espot Esquí, La Masella, Pòrt Ainé, Val de Núria, Boí Taüll, Pòrt del Comte, Rasos de Peguera, Tavascan e Vallter 2000.
 
Lo prètz del lotjament en Catalonha es lo mai naut d'Espanha, après [[Madrid]]. En [[2005]] se pagavan 3.397 [[èuro]]s per metre quadrat. Pasmens, Barcelona èra la vila mai cara d'Espanha, amb un prètz mejan de 3.700 èuros per metre quadrat.
 
Respècte al malhum finacièr, cal metre en relèu la tradicion e la capitada de las caissas d'estalvi de Catalonha, mai importantas que las bancas privadas. De las 46 caissas d'estalvi espanhòlas, 10 son catalanas. Se destacan, sobretot, [[La Caixa]], la primièra caissa d'estalvi d'Euròpa e la [[Caixa Catalunya]]. Demest los bancs, lo mai important es lo Banc de Sabadell, lo quart grop bancari mai gran de l'Estat.
 
==Veire tanben==