-432 : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Linha 20 :
Perseguida de la crisi de [[Potidèa]] ambé lo desbarcament d'un còrs expedicionari e d'una flòta ({{formatnum:2000}} [[oplita]]s e 40 [[naviri]]s) atenencs. I luchèron còntra una tropa de volontaris de [[Corint]] e lei fòrças de la ciutat en revòuta. Vencuts, lei Corintians se retirèron en [[Tràcia]] per i secutar leis Atenencs qu'acomencèron lo sètge de [[Potidèa]].
 
De son caire, [[Corint]] mandèt una ambaissada novèla a [[Esparta]] per convéncer Lacedemònia d'ajudar [[Potidèa]]. [[Atenas (ciutat-estat)|Atenas]] i mandèt tanben una mission [[diplomacia|diplomatica]] per defendre son intervencion que respectava lei tèrmes de la patz de trenta annadas (defensa d'atacar leis aliats d'Esparta mai libertat totala dins la gestion deis afaires intèrnes de la [[Liga de Delos]]). Pasmens, [[Esparta]], en fàcia de la menaça de [[Corint]] de formar la sieuna Ligaliga dins la region de Peloponès, acceptèt finalament d'adreiçar un ultimatum ais Atenencs demandant l'aplant de la guèrra còntra [[Potidèa]].
 
Fin dei trabalhs d'ornament interior dins lo [[Partenon]].
 
==== [[Esparta]] ====
 
Menaçada per lei progrès atenencs, [[Corint]] demandèt l'ajuda d'[[Esparta]]. En fàcia deis esitacions espartencas, menacèt finalament de formar la sieuna liga dins la region de Peloponès e Lacedemònia deguèt acceptar de s'opausar a [[Atenas (ciutat-estat)|Atenas]]. A son iniciativa, un ultimatum foguèt adreiçat demandant l'aplant de la guèrra còntra [[Potidèa]].
 
=== Mond===