Alevisme : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Linha 14 :
* ''Hakikat'' es lo tresen nivèu. Estudia la Vertat ultima (divina) e estudia lei qualitats ([[modestia]], [[saviesa]], [[umilitat]]) necessàrias per prendre conoissença de la realitat de [[Dieu]].
* ''Marifet'' es lo quatren nivèu format de la conoissença ò [[gnòsi]]. Permet d'accedir a la conoissença mistica de [[Dieu]] a partir d'un comportament basat sus la fisança, la paciéncia, la generositat, la conoissença de se e la majestuositat.
 
[[File:Şahkulu Sultan Dergahi Cemevi, ein sehr altes Gebetshaus.jpg|thumb|Interior d'un [[cemevi]] a [[Istambol]].]]
 
Per agantar aquelei nivèus, leis alevis donan a l'[[Alcoran]] un sens aparent e de sens esconduts, especialament ai versets regardant lei condicions de vida ò lei limits tecnologics dei sègles ancians. Ansin, l'alevisme dona una importància gròssa a l'estudi e a la lectura. Aquò a entraïnat l'aparicion de diferéncias importantas a respèct dei brancas ortodòxas de l'[[islam]] coma l'abséncia d'obligacion de cumplir lei cinc preguieras quotidianas ò lo romavatge a [[La Mèca]]. De romavatges sus lei tombas dei sants ò dins certanei luòcs sants naturaus son considerats coma pus importants. De mai, lo luòc de reünion religiós deis Alevis es pas la [[mosqueta]] mai lo [[cemevi]]. Lei rites i son magerament centrats sus la remembrança de Dieu segon de practicas eissidas dau [[sofisme]].