Catalonha (comunautat autonòma) : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
GemmaM (discussion | contribucions)
GemmaM (discussion | contribucions)
m Los simbols nacionals
Linha 108 :
Catalonha dispausa tanben d'una polícia, los ''[[Mossos d'Esquadra]]'' (occ. vailets d'escadra). Las originas d'aquela fòrça de polícia se remontan al [[sègle XVIII]]. Dempuèi [[1994]] se tròba dins un procès de desplegament, que finalizarà en 2008, per remplaçar las fòrças estatalas de la ''Guardia Civil'' e la Polícia Nacionala, que depenon dirèctament del Ministeri de l'Interior d'Espanha. Pasmens, l'Estat i servarà un nombre limitat d'agents en Catalonha per exercir d'autras foncions especificas coma la susvelhança dels pòrts, aeropòrts, còstas, frontièras, doanas, administració d'estrangièrs, cartas d'identitat, trafec d'armas e explosius, proteccion fiscala de l'Estat e d'autras foncions que establís la [[Constitucion espanhòla de 1978|Constitució Espanhòla]].
 
==La Val d'Aran==
===La Val d'Aran===
La [[Val d'Aran]] gausís d'un regim especial en Catalonha. L'Estatut d'Autonomia reconeis aquela entitat territoriala amb personalitat juridica pròpria e plena d'autonomia amb organizacion institucionala e administrativa especifica. L'institucion de govèrn de la Val d'Aran es lo [[Conselh Generau]], format pel sindic, lo Plen de Conselhèrs Generaus e la comission d'Auditors de Compdes. Lo Sindic es la representacion mai nauta de la Generalitat en Aran.
 
===Los simbols nacionals===
[[Image:11 Setembre.jpg|thumb|Lo [[Siètge de Barcelona]] de l'[[11 de setembre]] de [[1714]]]]
Catalonha a tres simbols representatius pròpris, apelats simbols nacionals per l'Estatut[http://www.gencat.net/generalitat/cat/estatut/titol_preliminar.htm#a8]: lo [[drapèu de Catalonha|drapèu]], l'[[Els Segadors|imne]] e la [[Jornada Nacional de Catalunya|fèsta nacionala]].
 
Lo drapèu, apelat ''Senyera'', a sa origina en l'escut dels [[comte de Barcelona|comtes de Barcelona]]. E mai que i aja pas cap de referéncia documentala abans lo [[sègle XIII]], es un dels drapèus mai ancians d'Euròpa[http://www.gencat.cat/catalunya/cat/simbols.htm]. Es compausa de cinc faissas jaunas e quatre de rojas, totas de la meteissa largor.
 
L'imne nacional de Catalonha es ''[[Els Segadors]]'' (occ. Los Segaires), escrich en sa fòrma actuala per [[Emili Guanyavents]] en [[1899]]. La version musicala es de [[Francesc Alió]], de l'an [[1892]]. Las originas de l'imne se remontan a una cançon nascuda en [[1640]] pendent la guèrra contra lo rei [[Felip IV de Castellha]], que los païsans ne participèron en d'episòdis importants. Es oficial dempuèi la lei del Parlament del [[25 de febrièr]] de [[1993]].
 
La fèsta nacionala de Catalonha foguèt la primièra lei aprovada pel Parlament de Catalonha en [[1980]]. La Jornada Nacionala (cat. ''Diada Nacional'') o fèsta de Catalonha se celèbra l'[[11 de setembre]] e commemòra la pèrda de las libertats de Catalonha lo meteis jorn de [[1714]], après lo [[Siètge de Barcelona]], mas tanben l'actitud de resisténcia activa contra l'opression e l'espèr d'una totala recuperacion nacionala[http://www.gencat.cat/catalunya/cat/simbols.htm].
 
==Divisió territorial i administrativa ==
:''Article principal [[Divisió territorial de Catalunya]].''
[[Image:Catalunya+Prov+Català.jpg|thumb|Províncies de Catalunya]]
[[Imatge:Catalunya+Comarques+Català.jpg|thumb|Comarques de Catalunya]]
Catalunya s'organitza territorialment en províncies. L'Estatut d'Autonomia del 2006 estableix l'organització administrativa de Catalunya en tres ens locals: els municipis, les comarques i les vegueries.
 
==Veire tanben==