Francesc Xavier Bultó : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Capsot (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Capsot (discussion | contribucions)
Linha 7 :
 
== Biografia ==
Francesc Xavier Bultó nasquèt a Barcelona en 1912 dins una familha amonedada de la nauta borgesiá catalana, lo cabdèt dels sièis enfants de Francesc de Paula Bultó i Sert e Pilar Marquès i Soler. Del costat de sa maire aparteniá a la quatrena generacion de proprietaris d'industria textila, los Marquès, una dinastia d'entrepreneires originaris de [[Vilanova i la Geltrú]], fondada a l'entorn de 1830 pel reiregrand, Isidre Marquès i Riba, qu'aviá fach sa fortuna a [[Cuba]].

La passion de l'adolescent pel mond del motociclisme se revelèt quand encara jove. Ja en 1926, quand aviá tot escàs 14 ans, èra abonat a la revista britanica ''[[The Motor Cycle]]''. E quand tornava de l'escòla, passava admiratiu davant las mòtos britanicas [[Norton]], qu'èran expausadss dins una botiga del [[Passeig de Gràcia]], las anglesas de BSA del [[carrer Provença]], o mai las Rudge e Ariel a la cantonada dels carrers de Mallorca amb Pau Claris e finalament, pas gaire luènh, las [[FN]]. Foguèt ailà que coneguèt [[Fernando Aranda]], un pilòt famós d'aquel temps, qu'i trabalhava en aprendissatge.
 
A 17 ans, assistiguèt al Grand Prèmi d'Euròpa de 1929 que se debanava al circuit de [[l'Ametlla del Vallès]], e puèi la proximitat del domeni familial amb lo [[circuit de Terramar]] lo portèt a visitar frequentament las pistas de competicion. Aprenguèt a montar a mòto dins un autre mas, e tre que passèt sos 18 ans se comprèt la primièra mòto, una AJS 350, e s'inscriguèt jos l'escais de Patek a sas primièras corsas motociclistas. Sa tecnica particulara e sas qualitats esportivas faguèron qu'en 1935 venguèt Campion de Catalonha e d'Espanha en categoria amator amb una [[Velocette 90 Plus]].