Antoni Maria Alcover : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Capsot (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Capsot (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 9 :
 
== Biografia ==
Antoni Maria Alcover nasquèt a Santacirga, una masada situada dins l'airal de Manacor e pas gaire alunhada de [[Portocristo]], lo jorn de la [[Candelosa]] en 1862 dins un familha de pageses amonedats. Sos parents, Antoni Alcover e Catalina Sureda, li donèron una educacion tradicionala fòrça marcada per la religion catolica e inspirada pel [[carlisme]]. En 1877, quand aviá pas que 15 ans, foguèt mandat a Palma per estudiar dins lo seminari. S'interèssa d'ora a la literatura e a la lenga catalana, e a partir de 1880 escriu d'articles dins la premsa del país e obten aital sos primièrs prèmis literaris.
Qualques ans mai tard, en 1888 foguèt nomenat professor d'istòria eclesiastica del seminari, e aprèp se diplomèt en [[teologia]] e en drech canonic.
 
Lo 13 d'abril de 1900 se moriguèt la maire d'Alcover.
 
En 1917, aguèt coma estudiant al seminari, un jove escolan de 14 ans originari de [[Ciutadella]], [[Francesc de Borja Moll]], que foguèt impressionat pel carisme e las coneissenças del capelan. Ne faguèt lèu un de sos collaboradors dins l'elaboracion del diccionari qu'èra tot just a començar. Lo discípol venguèt lèu lo principal collaborador d'Alcover e contunhèt aprèp la mòrt del mossèn la continuacion e publicacion dels 10 volums del [[Diccionari català-valencià-balear]], que per aquesta rason es sonat popularament “L’Alcover-Moll”.
[[Fichièr:Monument to Antoni M. Alcover, Manacor.jpg|thumb|250px|Monument en omenatge a Alcover a Manacor]]