Sant Laurenç (flume) : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Linha 102 :
Lo contraròtle del riu foguèt primordial dins l'estrategia britanica per capturar la [[Nòva França]] durant la [[Guerra de Sèt Ans]]. Après d'aver [[Sètge de Louisbourg|capturat Louisbourg]] en 1758, los angleses navegaràn lo riu amont fins a Quebèc l'an seguent gràcias a las mapas ellaboradas per [[James Cook]]. Las tropas britanicas foguèron transportadas a travèrs del Sant Laurenç per atacar la vila per l'oèst, causa que capitèron a la [[Batalha de las Planas d'Abraham]].
 
Degut als rabeges, quasi impossible a passar nomenats [[Rabeges de Lachine]], lo Sant Laurenç èra navegable d'un biais continú sonque fins a Montreal. Lo [[canal de Lachine]], inaugurat el 1825, foguèt lo primièr que va permetre als vaissèls de passar aquestes rabeges. Un sistèma bèl de canals e resclausas, conegut coma la [[via maritima del Sant Laurenç]] (''Saint Lawrence Seaway''), foguèt inaugurat oficialament lo 26 de junh de 1959 per la reina [[IsabelElisabèt II d'Anglaterradel Reialme Unit|IsabelElisabèt II]] (en representacion de Canadà), e lo president [[Dwight D. Eisenhower]] (en representacion dels Estats Units) e que permet lo passatge de grandas naus fins al [[lac Superior]].
 
Durant la [[Segonda Guèrra Mondiala]], la [[batalha del Sant Laurenç]] veirà un nombre d'accions de [[sosmarin|sosmarins]] e anti-sosmarins pel cors bas del riu e tot lo [[golf de Sant Llorenç]], l'[[estrech de Belle Isle]] e l'[[estrech de Cabot]], de mai a octobre de 1942, en setembre de 1943 e d'octobre a novembre de 1944. Durant aquel temps de sosmarins alemands enfonsèron tres naviris de guèrra canadencs e un grand nombre de vaissèls mercants.