Rio de Janeiro : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Boulaur (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Linha 57 :
Los [[França|Franceses]] comandats per [[Nicolau Durand de Villegaignon]] ocupèron l'[[illa]] de Serigipe (actuala illa de Villegaignon) mas foguèron expulsats pels [[Portugal|portugueses]]. En [[1711]], lo corsari francés [[René Duguay-Trouin]] temptèt una novèla invasion, amb 7 vaissèls e 3200 òmes, mas abandonèt la ciutat aprèp un acòrdi.
 
La ciutat venguèt capitala de la colonia [[Portugal|portuguesa]] de [[Brasil]] en [[1763]]. La vila contunhèt d'èsser capitala coloniala fins l'an [[1808]], an que la familha reiala e fòrça nòbles de [[Lisbona]] se transportèron a Rio de Janeiro enper fugentfugir l'invasion [[Napoleon Ièr|napoleonenca]] de [[Portugal]]. La capitala del reialme de Portugal foguèt transportada a Rio, en venent l'unica capitala europèa situada en defòra del continent. CossíComa en aquela epòca i aviá pas d'espaci fisic ni d'estructura urbana per la residéncia dels centenats de nòbles qu'èran arribats subitament, simplament moltsfòrça abitants aguèron los sieus ostalsfoguèron desapropriats.<ref>[http://www1.folha.uol.com.br/folha/brasil/ult96u372084.shtml Familha Reiala a Rio] - tèxt en portugués</ref>
 
Quand lo [[Pèire Ièr de Brasil|prince Pèire]] proclamèt l'independéncia de Brasil en l'an [[1822]], decidiguèt de contunhar amb Rio de Janeiro coma capitalcapitala del sieu nòu empèri. Rio demorèt coma capitala del país quand en 1889, la [[monarquia]] foguèt remplaçada per la [[republica]].
 
Fins losals primièrs ans del sègle XX, la vila compreniá solament l'actual centre istoric e lo districte financièr, just a la boca de la [[Baia de Guanabara]]. Alavetz, lo centre de gravitat de la vila se transportèt cap ala queçò sequ'es coneisconegut uèi coma Zòna Sud, quand se bastiguèt lo primièr tunèl per josdejós las montanhas que separan lo quartièr de Botafogo e lodel nòu quartièr de [[Copacabana (Rio de Janeiro)|Copacabana]]. La beutat naturala de la plaja, aital coma la reputacion aquerida per l'otèl Copacabana Palace, un grand otèl de luxe de l'America dels ans 30, ajudèron a Rio a ganhar una brilhanta reputacion que mantenserva encara uèi lo jorn.
 
Los plans per desplaçar la capitala de la nacion al centre territorial del país comencèron de se discutir al mitan del [[sègle XX]] e quand [[Juscelino Kubitschek]] foguèt elegit president en [[1955]] avancèt la promessa de bastir una nòva capitala<ref>[http://www.cpdoc.fgv.br/nav_jk/htm/biografias/juscelino_kubitschek.asp Juscelino Kubitschek e la vila de Rio de Janeiro] - tèxt en portugués</ref>. Solament lo [[21 d'abril]] de [[1960]] amb l'inauguracion de [[Brasília]], la vila abandonèt lo pòst de capitala brasilièra.