1980 : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Linha 19 :
*
 
=== MondAsia ===
 
[[File:Guèrra Freja - Monde (1980).png|thumb|Division dau monde en 1980 durant la [[Guèrra Freja]].]]
[[File:Premiera Guèrra d'Afganistan.png|thumb|Esquèma generau de la Premiera Guèrra d'Afganistan.]]
 
* [[30 de julhet]] - independéncia de [[Tuvalu]].
* 28 de novembre : au larg de la vila iraquiana d'Umn Qasar, la flòta iraniana capitèt d'infligir de pèrdas importantas ais Iraquians ambé la destruccion de sièis naviris.
 
==== [[Iran]] ====
Linha 36 ⟶ 33:
 
Començament de la [[Guèrra Iran-Iraq]] après una tièra de bombardaments per l'aviacion iraquiana lo 20 de setembre. Après d'avançadas de quauquei desenaus de quilomètres lòng de la frontiera, leis Iraquians foguèron finalament blocats per leis Iranians.
 
=== Oceania ===
 
==== [[Tuvalu]] ====
 
Independéncia dau país lo 30 de julhet.
 
==== [[Vanuatu]] ====
 
En mai, leis illas secessionistas d'Espiritu Santo e de Tanna conoguèron doas insureccions novèlas. Dins la premiera, de secessionistas conquistèron la [[capitala]] e proclamèron la [[Republica de Vemarana]] e dins la segonda, de combats opausèron lei partisans dau govèrn ai partisans de [[França]]. [[París]] sostenguèt aquela secession en empachant lo mandadís d'una fòrça militara e en reconóissent aquela independéncia. Pasmens, lo 2 de junh, Tanna foguèron reconquistada per lo govèrn locau. Puei, après l'independéncia oficiala dau país lo 30 de julhet, Lini poguèt emandar l'ajuda militara dei país de la region e obtenguèt aquela de Papoa-Nòva Guinèa. Lo 31 d'aost, un desbarquament aisat prenguèt lo contraròtle dau territòri de la [[Republica de Vemarana]] marcant la fin de secession. Aperaquí {{formatnum:2300}} i foguèron arrestadas.
 
=== Arts ===