Nigèria : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Algovia (discussion | contribucions)
Algovia (discussion | contribucions)
Linha 290 :
=== Afaires estrangiers ===
 
Dins lo corrent de la segonda mitat dau sègle XX, Nigèria venguèt una poissança regionala e un actor diplomatic de premier plan dau [[continent]] [[Africa|african]]. A un ròtle promordiau au sen de l’Unionl’[[Union Africana]] (UA) e de la ComunautateconomicadeisEstats[[Comunautat economica deis Estats de l’Africa de l’Oèst]] (CEDEAO) que son sèti es installat a [[Abuja]] e qu’es un relèufondamentaurelèu fondamentau d’influéncia per logovèrnnigeriandinslo govèrn nigerian dins lei negociacionsinternacionalasnegociacions internacionalas. L’importànciademograficaL’importància demografica dau país e de sa diaspòrarenfòrçandiaspòra renfòrçan mai son pesdilomaticpes diplomatic. Gràcias a aqueleisatotsaqueleis atots, NigèriafoguètNigèria foguèt per exemple capable de s’opausar a la signatura d’un Acòrd d’AssociacionEconomicad’Associacion Economica, jutjattròpdesfavorablejutjat tròp desfavorable ais interèsafricansinterès africans, ambé l’Unionl’[[Union Europèa]].
 
Regardant leisafairesmilitarsleis afaires militars d’Africa, Nigèria a tanbenunaactivitatimportantadempueileisannadastanben una activitat importanta dempuei leis annadas 1990 dinsloreglamentdins lo reglament dei conflictesregionausconflictes regionaus d’un ponch de vista militaròdiplomaticmilitar ò diplomatic. Per exemple, l’armada nigerianaaguètnigeriana aguèt un ròtledecisiudinsloreglamentròtle decisiu dins lo reglament de la GuèrraCivilaGuèrra Civila de Libèria e son govèrnmenètdivèrseimediacionsgovèrn menèt divèrsei mediacions per facilitar la fin dei conflictes de [[Sodan]], de la RepublicaDemocratica[[Republica Democratica de CòngoòCòngo]] ò de [[Zimbabwe]].
 
Enfin, regardant sei frontieras, Nigèria coneis de tensions ambé [[Cameron]]. Lo pus important regardava la [[lenga de Bakassi]] que foguèt partejada entre lei dos país en 2008 après un jutjament de la [[Cort Internacionala de Justícia]] en 2002. Lo segond pertoca la definicion de la frontiera sus lo [[lac Chad]] mai sembla en cors de reglament après una premiera decision de la CIJ que confirmèt lo traçat de la frontiera francobritanica dau periòde coloniau.
 
=== Fòrças armadas ===