Republica Democratica de Còngo : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Jiròni (discussion | contribucions)
Linha 142 :
En 1991, la fin de la Guèrra Freja obligiguèt Mobuta d’acceptar una democratizacion de son regime. Pasmens, dins lei fachs, la repression contunièt (500 mòrts a Lubumbashi en 1990 pendent la repression d’una manifestacion d’estudiants) e lo gropament cargat d’estudiar una constitucion novèla veguèt son foncionament blocat per lo regime. Aquò tornèt favorizar l’emergéncia de movements armats d’oposicion. En 1996, si formèt l’[[Aliança dei Fòrças Democraticas per la Liberacion de Còngo]] (AFDLC) dirigida per [[Laurent Désiré Kabila]]. Aqueu movement aprofichèt l’intervencion de [[Rwanda]] dins lei províncias orientalas de Zaire per reglar la question dei refugiats Hutu per atacar lo regime. Aquela guèrra mostrèt l’estenduda de la delisquéncia deis institucions que son armada foguèt jamai capabla de blocar lei fòrças de l’AFDLC. Au contrari, l’abséncia de pagament dei soudats encoratjèt lei desercions e Kabila intrèt aisament dins la capitala en mai de 1997.
 
==== La Segonda Guèrra de CongòCòngo ====
 
[[Laurent Désiré Kabila]] tornèt nomar lo país Republica Democratica de Congò mai mau capitèt d’i impausar son autoritat. D’efècte, en julhet de 1998, sa temptativa per remandar lei conselhiers rwandés de son armada entraïnèt un conflicte novèu entre la RDC e una aliança formada de [[Rwanda]] e d’[[Oganda]] desirós de gardar lo contraròtle dei regions orientalas de Congò conquistadas en 1996-1997. Kabila obtenguèt lo sostèn d’[[Angòla]], de [[Zimbabwe]], de [[Chad]] e de [[Namibia]] que mandèron de tropas. Dich [[Segonda Guèrra de CongòCòngo]], aqueu conflicte opausèt d’armadas professionalas sostengudas per de miliciás localas fòrça violentas e causèt la mòrt d’environ cinc milions de personas, magerament de civius. Un equilibri s’establiguèt rapidament entre lei dos camps que pilhèron lei ressorsas naturalas dau país per finançar son esfòrç de guèrra.
 
En 2001, l’assassinat de [[Laurent Désiré Kabila]] per un soudat de sa garda personala causèt son remplaçament per son fiu [[Joseph Kabila]]. Enterin, lei fòrças de [[Rwanda]] comencèron de faciar de dificultats importantas e l’aliança amb [[Oganda]] se rompèt. Aquò favorizèt donc lei negociacions e d’acòrds de patz foguèron signats en 2002 per lo retirament dei tropas estrangieras e la formacion d’un govèrn de transicion.