Catalonha (comunautat autonòma) : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Capsot (discussion | contribucions)
m Anullacion de vandalisme anticatalan...
Linha 28 :
| align="center" colspan="2" | [http://www.gencat.cat Generalitat de Catalunya]
|}
'''Catalonha''' (en [[catalan]] ''Catalunya'') es un país<ref>«Catalunya». l'Enciclopèdia. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.</ref> europèu situat al nòrd-èst de la Peninsula Iberica que se constituís oficialament coma una [[Comunautats autonòmas d'Espanha|comunautat autonòma]] d'[[Espanha]]. De mai, es una partida dels [[Païses Catalans]] (exceptat [[Aran]], qu'es en [[Occitània]]), aqueles territòris de parlar en lenga catalana (dicha "valenciana" dins lo País Valencian). Malgrat aquò, Catalonha se nomma non oficialament '''lo Principat''' o lo '''Principat de Catalonha''' (en [[catalan]] ''el Principat de Catalunya''). Sa capitala es [[Barcelona]] e lo gentilici es '''catalan -a''' (o '''principatin -a''').
 
Territorialament, Catalonha se compausa, primièrament, de las [[Províncias espanhòlas|províncias]] de [[província de Girona|Girona]], [[província de Barcelona|Barcelona]], [[província de Lhèida|Lhèida]] e [[província de Tarragona|Tarragona]]. De tira, òm trapa las [[comarca]]s, que se compausan de municipis e, fin finala, las [[vigariá]]s. Aquestas, qu'an estadas restauradas amb lo novèl Estatut d'Autonomia de 2006, constitussián l'anciana distribucion politica de Catalonha fins la sieuna introduccion d'[[Espanha]] en 1714. La ''Generalitat de Catalonha'' (en catalan : ''Generalitat de Catalunya'') es l'organizacion politica de Catalonha, qu'englòba lo Govèrn, lo Parlament e la rèsta de las institucions pròprias.
Linha 92 :
* L'imne nacional de Catalonha es ''[[Els Segadors]]'' (occ. ''Los Segaires''), escrich en sa fòrma actuala per [[Emili Guanyavents]] en [[1899]]. La version musicala es de [[Francesc Alió]], de l'an [[1892]]. Las originas de l'imne remontan a un cant nascut en [[1640]] pendent la guèrra contra lo rei [[Felip IV de Castellha]], que los païsans i participèron en d'episòdis importants. Es oficial dempuèi la lei del Parlament del [[25 de febrièr]] de [[1993]].
 
* La fèsta nacionala de Catalonha foguèt la primièra lei aprovada pel Parlament de Catalonha en [[1980]]. La Jornada Nacionala (cat. ''[[Diada]] Nacional'') o fèsta de Catalonha se celèbra l'[[11 de setembre]] e commemòra l'actitud de resisténcia activa contra l'opression e l'espèr d'una totala recuperacion nacionala[http://www.gencat.cat/catalunya/cat/simbols.htm] pendent la Guèrra de Succession Espanhòla, que comportèt la pèrda de las libertats de Catalonha lo meteis jorn de [[1714]], après lo [[Sètge de Barcelona]].
 
== Division territoriala e administrativa ==