Sent Lis : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Linha 25 :
 
==Geografia==
Sent Lis es una vilòta de quasi 9000 abitants (2013) de la Gasconha tolosana. Hè partida de la ''Comunitat d'Aglomeracion deu Muretin'', mès es devenguda una banlèga de [[Tolosa]]. Es a 28km au Sud-Oèst deu Capitòli, qu'es le centre de Tolosa e 18km a l'Oèst de [[Murèth]].
 
Las aigas importantas de la comuna son le Toish e l'Aigabèra.
Linha 37 :
Sent Lis estèc un borg agricòle ambe un mercat fixat le dimars dempèi la debuta. Longtemps la populacion se mantenguèc a l'entorn de 1000 abitants.
 
Pendent la [[revolucion francesa]], la comuna s'apèra ''Eaubelle'' ('''Aigabèra''' en [[occitan]]). Aqueste nom poiriá èster le prumèr nom deu lòc avant la creacion de Sent Lis qu'es una referéncia clara au poder novèl deu rei de França en [[Tolosan]] au sègle XIII.
 
De notar, que le periòde napoleonian estèc mauagit e l'insomission a la conscripcion voluda per [[Napoleon Ièr]] estèc importanta coma pertot en [[Gasconha]]. La repression hasquèc detzenats de mòrts.
 
Sent Lis, dejà mercada peu chaple de la siva joenèssa suus camps de batalha de la guèrra 1914-1918, estèc le lòc d'un massacre deushèits peus [[Nazisme|nazis]] de la division [[Das Reich]], le 12 de junh de 1944 on un dotzenat de sentlisians se morisquèren.
 
Le desvolopament de la comuna de Sent Lis es ligat a le de Tolosa a partir deu sègle XX. L'implantacion deu centre de ràdio maritime a Sent Lis après la segonda guèrra mondiala, conjugat ambe l'arribada deus rapatriats d'Algeria, hasquèc rapidament la comuna.
 
Es ara una [[banlèga]] deu grand [[Tolosa]] ambe quasi 9000 abitants en 2013.
 
Le parlar originau de Sent Lis es l'[[occitan]] [[gascon]] tolosan. De notar que Sent Lis a una seccion bilingua francés - occitan a las escòlas ambe mès de 150 escolans en 2013.