Airbus : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Jiròni (discussion | contribucions)
Linha 22 :
Lo primièr modèl que fabriquèt lo consòrci, e qu'apareguèt en [[1972]], foguèt l' ''[[A300]]'', un avion per de linhas de distàncias mejanas, de doble pont, innovador per de nombroses aspèctes, coma la racionalitzacion del compartiment d'equipatges e la carga mejançant de conteneires. L'avion foguèt pas una capitada immediata, subre un mercat dominat pels fabricants nòrd-americans, e atenguèt pas que de vendas importantas en [[Euròpa]]. Aiçò se veguèt agreujat per la [[Crisi del petròli de 1973]], qu'afectèt grèvament las aerolinhas, e amb aiçò, la lista de comandas.
 
Airbus foguèt a mandprès de far falhida, ena un moment ont arribèt a d'aver 14 avions entièrament acabats sense vendre en, esperant en tèrra persempre un crompadorcrompaire, dempús de 16 meses sense cap de comanda novèlanòva. La crompa de divèrses avions per part dello nòrd-american ''Eastern Airlines'' merquèt un ponch d'inflexion ende las vendas e lalo salvacionsalvament d'Airbus. Pauc dempuèiaprès Airbus presentèt lol' ''[[A310]]'', una varianta pus corta deque l'anteriorala precedenta, carpr'amor qualques aerolinhascompanhiás se planhián que lol' A300 èra fòrça tròp grand. Dins los [[ans 1980]] comencèt la fabricacion d'autras variantas dels dos modèls existents e, sustotsubretot, se presentèt lo novèl ''[[A320]]'', un avion d'un correder per de trajèctes corts e mejans, de tecnologia revolucionària.
 
Airbus prescindiguèt per prumèr viatge en aqueste modèu de las conduccions idraulicas per governar las superfícias de vòl, en las remplaçant per de cables electrics (''[[fly-by-wire]]'') e de petits motors plaçats en aquestas superfícias. Los pilòts usan una palanca de comandament plaçada en un costat, en luòc de la classica colomna davant lo sèti. Los òrdres de vòl son transmeses a un ordenador, que calcula la siá *idoneïtat e las transmet al sieu torn a las superficias de vòl. Lo [[A320]] se popularizèt lèu, en obtenent una capitada notabla, e concor amb lo modèl ''[[Boeing 737|B737]]'' de [[Boeing]]. Tanben en aqueste cas Airbus desvolopèt de variantas, una pus granda, lo ''[[A321]]'', e doas mai petitas, los ''[[A319]]'' e ''[[A318]]''.