Comtat de Niça : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cap resum de modificació
Cap resum de modificació
Linha 28 :
! colspan="2" bgcolor="#FFFFFF" | [[Fichièr:Mapa Niça comtat.PNG|290px]]
|}--->
Lo '''Comtat de Niça'''<ref>En occitan si di ''lo comtat'' (masculin) o ''la contèa de Niça'' (femenin).</ref>, que si sòna finda lo '''País Niçard''' ò la '''Contèa de Niça''', es una region istorica d'[[Occitània]], a l'èst, a l'entorn de la vila de [[Niça]] e que s'espandisse entre la [[mar MediterranèaMediterrana]] ([[CòstaCoasta d'Azur]]), lo riu de [[Var (riu)|Var]] e la cresta de l'extrèm sud dei [[Alps]].
 
La sieu capitala es la vila de [[Niça]].
 
Lo gentilici es '''niçard -a'''. ò '''nissart -da'''
 
La sieu populacion es de {{formatnum:506694}} abitants (en lo 1999).
Linha 40 :
 
==Istòria==
A l'inici èra una part de l'ancian comtat de [[Provença]], pi a partir dau [[1388]] foguèt una partida dau [[ducat de Savòia]] (que venguèt lo [[reiaume de Sardenha]] en lo [[1720]]). Pilhèt lo nom de ''Comtat de Niça'' a una data indeterminada après lo restacament a Savòia. Foguèt restacat a l'[[estat francés]] en lo [[1860]]. Despí aquò, forma l'[[arrondiment de Niça]] qu'es la màger part dau departament dei [[Aups Maritims]], totun si garda lo nom de '''Comtat de Niça''' ò '''Contèa de Niça''' per designar aquela region culturala e istoricaistòrica que la sieu personalitat es tot plentotplen fòrtafoarta.
 
IstoricamentIstòricament, lo Principat de [[Mónegue]] es enclavat dins lo Comtat de Niça mas non ne fa partida. La vila de [[Menton (vila)|Menton]], embauemb'au [[País Mentonasc]], faïan partida dau Principat de Mónegue (fins en lo [[1861]], quandquora foguèron restacats a l'estat francés).
 
==Galaria==