Pangèa : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
m Vivarés a deplaçat la pagina Pangea cap a Pangèa : accentuacion dau mot
Vivarés (discussion | contribucions)
m correccions menoras
Linha 1 :
'''PangeaPangèa''' ('''Pangaea''') Èra lo supercontinent format de l'union de totes los [[continent]]s actuals que se crei qu'existiguèt pendent las èras [[PaleozoicPaleozoïc]]a e [[MesozoicMesozoïc]]a, abans de que los continents qu'o compausavan foguèsson separats pel movement de las placas tectonicas e conformèsson la siá configuracion actuala. Aqueste nom foguèt aparentament usat pel primièr còp per l'alemand [[Alfred Wegener]], principal autor de la teoria de la [[deriva continentala]], en [[1912]]. Procedís del prefixe grèc "de pan" que significa "tot" e del mot en grèc "gea" "solèr" o "tèrra" (Γαῖα Gaĩa, Γαῖη Gaĩê o Γῆ Gễ). D'aquesta manièra, demorariá un mot cuyo significat es "tota la tèrra".
 
Se crei que la forma originala de PangeaPangèa èra una massa de [[tèrra]] amb forma de "C" distribuida a travèrs de l'[[Eqüator terrèstre|Eqüator]]. Doncas que lo tamanho massiu de PangeaPangèa èra fòrça ample, las regions intèrnas de tèrra aguèron d'èsser fòrça shutas a causa de la fauta de precipitacion. Lo grand supercontinentesupercontinent auriá permés que los animals terrèstres emigraran liurament dempuèi lo [[Pòl Sud]] al [[Pòl Nòrd]]. Al vast ocean qu'un còp entornegèt al supercontinentesupercontinent de PangeaPangèa se li a aperat [[Pantalasa]] (Panthalassa).
 
S'aimaSe considèra que PangeaPangèa se formèt a dela finsfin del periòde [[Permian]] (fa aperaquí 300 milions d'ans) quand los continents, qu'èran abans separats, se jonhèron en formant un sonqueunic supercontinentesupercontinent entornejat per una unica mar.
 
[[categoria:Geologia]]