Australopithecus : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Cornelhac11 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 10 :
{{Taxobox fin}}
 
'''''Australopithecus''''' (Deldel [[latin]] ''australis'', 'del sud,' e del [[grèc]] «πίθηκος» ''pithekos'', 'monard') es un [[genre]] atudat de [[primats]] [[ominids]]. Visquèt en [[Africa]] fa entre 4 milions e 2 de milions d'ans, del ZancleanienseZanclean ([[Pliocèn]] inferiorInferior) al GelasienseGelasian ([[Pleistocèn]] inferiorInferior). La màger novetat aportada pels australopitècs es que se desplaçavan de manièra bipèda. La talha del sieu [[cervèl]] èra similara al dels gransgrands monins actuals. Vivián dins las zònas tropicalas d'Africa, en s'alimentant de frucha e de [[fuèlha]]s.
 
Una branca dels australopitècs se separèt de la que donariá pus tard ''[[Homo sapiens]]'', en passant pels australopitecins robusts, classificats dins lo genre [[Paranthropus]].
 
== Espècias ==
Se coneisson divèrsas espècias de fossils:
* ''[[Australopithecus anamensis]]'': ominidsOminids fòrça primitius, que presentavan de caissals larglargs amb un esmalt espés. Ocupèt la zònazona de [[Kenya]] entre 4,2 e 3,9 m.A. (Milions d'ans).
* ''[[Australopithecus afarensis]].'': La siá capacitat per transmetre de sons[[son]]s seriá estada pas fòrça superiora a la dels [[chimpanzé]]s actuals. Visquèt i a entre 3,9 e 3 m.A.
* ''[[Australopithecus bahrelghazali]]'': Unic trobat fòra d'[[Africa]] orientala. Recep lo sieu nom de l'[[oasi]] de [[Bahr-lo-Ghazal]], en [[Chad]]. Visquèt i a entre 4 e 3 m.A.
* ''[[Australopithecus africanus]]'': Cran mai globular, amb una màger capacitat cerebrala: aperaquí qualques 450 cm³. Visquèt i a entre 3 e 2,5 m.A.
* ''[[Australopithecus garhi]]'': Amb de caracteristicas cranianas e facialas especialas. Capacitat craniana d'unes 450 cm³ e preséncia d'indicis discutits de protoindustria litica. Visquèt i a 2,5 m.A.
 
Son estats intenses los debats scientifics pel classament d'aquestas espècias e genres. Se discutís de la convenença de la separacion de ''Paranthropus'' e a l'entorn de la classificacion de l'''[[Homo habilis]]'', ''[[Homo erectus]]'' o ''Australopithecus''.
 
{{Portal preïstòria}}
 
[[categoria:Hominidae]]