Secessionisme lingüistic : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Aubadaurada (discussion | contribucions)
Aubadaurada (discussion | contribucions)
correccions
Linha 23 :
*Lo secessionisme lingüistic [[valencian]], o [[blaverisme]], es aparegut a la fin deis ans 1970 au moment de la transicion democratica (après la fin dau [[franquisme]]). Es sostengut per certanei sectors culturaus e politics conservators de la societat valenciana, que lei partisans de l'unitat dau catalan lei considèran coma "pòstfranquistas". L'impacte dins la populacion es nuançat: lei valencians nomman sa lenga "[[valencian]]" mai son partejats subre la question de l'unitat de la lenga catalana, d'unei admeton que "[[valencian]]" es un autre nom possible per "[[catalan]]", d'autres dison que lo "[[valencian]]" seriá una lenga distinta dau "[[catalan]]". L'impacte dau blaverisme es nul dins la comunitat scientifica dei lingüistas. Lei "blavers" escrivon lo valencian siá dins la nòrma oficiala dau catalan (aquela de l'[[IEC]]), siá dins de sistèmas fòra nòrma e pron marginaus (coma lei pretendudas "normes del Puig").
*Lo secessionisme lingüistic [[balear]], pron marginau, es sostengut per certanei grops culturaus. S'inserís dins una tendéncia pus larga mai pron inorganizada e pron febla, sonada [[gonellisme]], que s'opausa a l'estandardizacion dau catalan.
*Lo secessionisme lingüistic de la [[Franja de Ponent]] (zona catalana de la region [[Aragon]]) es pron marginau e es aparegitaparegut dins leis ans 2000. Es sostengut per de grops ligats a de movements aragonesistas, que refusan d'admetre la preséncia de la lenga catalana dins la region Aragon.
 
==En romanés==