Domician : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Creacion de la pagina amb « thumb|right|Representacion de Domician. '''Domician''' (24 d'octòbre de 51, Roma - 18 de setembre de [... »
 
mCap resum de modificació
Linha 3 :
'''Domician''' (24 d'octòbre de [[51]], [[Roma]] - 18 de setembre de [[96]], [[Roma]]) foguèt un [[Empèri Roman|emperaire roman]] de la [[dinastia flaviana]] que reinèt dau 14 de setembre de [[81]] a sa mòrt. Succediguèt a son [[Titus (emperaire roman)‎|Titus]] e foguèt remplaçat per [[Nerva]], fondator de la [[dinastia antonina]], après son assassinat. Après sa mòrt, foguèt condamnat au ''[[damnatio memoriae]]'' per lo Senat.
 
Son rèine foguèt dominat per de guèrras dins la region de Danubi de [[83]] a [[89]], per una guèrra civila còntra una temptativa d'usurpacion dau poder menada per lo legat Antonius Saturninus en 89 e finalament per una guèrra en Germania fins a 93. Sa politica interiora permetèt de redreiçar l'economia romana e de modernizar la capitala. Aquela òbra foguèt contuniada per sei successors [[Nerva (emperaire roman)|Nerva]] e [[Trajan]] que venguèron fòrça populars. En revènge, Domician poguèt gaire aprofichar sei resultats car son mespretz per lo Senat e la repression saunósa de la fin de son rèine li donèron una impopularitat gròssa dins la populacion romana. Ansin, unei personalitats importantas de la Cort organizèron un complòt per l'assassinar en [[96]] e lo Senat prononcièt sa condamnacion ''[[damnatio memoriae]]''. Aquò entraïnèt una crisi militara grèva car Domician èra popular dins l'armada e [[Nerva (emperaire roman)|Nerva]] deguèt donc autorizar lei soudats de sa gardar d'eliminar lei caps dau complòt.
 
[[Categoria:Emperaire roman]]