Cana de sucre : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Ricou31 (discussion | contribucions)
Linha 174 :
 
==== Melassa ====
[[File:Blackstrapmolasses.JPG|thumb|Melassa negra e peganta eissida de l'extraccion maximala del sucre cristallizat present dins lo chicchuc de cana.]]
 
La [[melassa]] es lo rèste liquid aprèp extraccion del sucre del chuc de la cana. La melassa es encara fòrça sucrada, negrenca e viscosa. Conten encora una quantitat flaca de sucre, de vitamina B6 e de minerals (calci, magnesi, potassi e fèrre). Pòt far l'objècte d'una fermentacion e d'una distillacion, per produire lo [[rumrom industrial]].
 
La melassa pòt tanben èsser fermentada e distillada per la produccion d'alcòl pur o d'etanòl, per de fins farmaceuticas o, totjorn mai, de [[biocarburant]], carburant per veïculs (de biais totjorn mai important subretot al [[Brasil]]). Aquela fermentacion pòt tanben permetre la produccion d'[[acetona]], de [[gliceròl]] e d'[[acid citric]]<ref name=ems>{{fr}}John Emsley; Guide des produits chimiques à l'usage du particulier; ed: Odile Jacob; París; juin de 1996; p:32-33 </ref>.
Linha 182 :
La melassa tanben utilizada per l'alimentacion umana o per l'alimentacion del bestial (sovent mesclat a la [[bagassa]]). Es tanbeni utilizada coma aliment de basa per la cultura de [[levura del fornièr]]
 
La melassa pòt servir per ralentir la solidificacion d'una couladacolada de [[ciment Portland]] per que la colada venenta li cole plan malgrat un delai de qualques jorns.
 
La melassa pòt tanben servir d'engrais, entre autre coma abondament dins los camps de cana de sucra.