Reialme visigòt : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
EmausBot (discussion | contribucions)
m r2.7.2+) (Robòt Modificar: an:Reino visigodo de Tolosa
Jiròni (discussion | contribucions)
Linha 39 :
La tension entre visigòts e francs venguèt creissenta a la començança del sègle VI, e evidenta en [[504]]. Teodoric lo grand, rei dels ostrogòts, faguèt lo mediator entre lo franc Clodovèu e lo visigòt Alaric II, per evitar la guèrra, en capitar que los dos reis s'entrevistèsson en una illa del riu de Léger (que marcava la frontièra) pròche [[Amboise (França)|Amboise]]. S'evitèt amb aquò l'esclatament de la guèrra mas la tension se demesiguèt pas.
 
Clodovèu (qu'èra catolic) s'aliguèt al rei burgondi [[Gundebald]] (qu'èra arrian com Alaric II). Fin finala la guèrra esclatèt e s'acabarà a la [[batalha de Vouillé]], pròche [[Peitieus]] en [[507]], que Alaric II i foguèt batut e tuat. [[FrancFrancs]]s e [[burgundis]] avancèron cap als domenis visigòts, mas l'[[ostrogòt]] Teodoric mandèt de fòrças jol comandament del general Ibbas que capitèron d'ocupar [[Provença]], en empachar que l'ocupèsson los burgondis (que ja i avián penetrat), los derrotant al riu de [[Durença]]. De Provença, lo general Ibbas dintrèt en [[Narbonesa]] o [[Septimània]], ont francs e visigòts luchavan ferotjament, especialament a l'entorn de [[Narbona]] ([[508]]).
 
En 508 los ostrogòts descobriguèron vivent entre los visigòts un nòble nomenat Eutaric, que se pensa, èra descendent dirècte del rei ostrogòt [[Videric]]. Eutaric recebèt la man de la princessa [[Amalasunta]], filha de Teodoric.