Copenaga : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Joao Xavier (discussion | contribucions)
m +tèxt pichon
Joao Xavier (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 43 :
Copenaga es situada en lo punt pus important entre lo [[mar Baltica]] e lo nòrd de la rica [[Alemanha]], aiçò li permet èsser un centre de comèrci important, un luòc ont confluisson poder e riquesa e aiçò supausa una menaça per la siá pròpria existéncia. La vila foguèt fortificada amb una muralha de pèira en lo [[sègle XIII]], e sul [[1290]] fins a intervenguts del [[sègle XIX]] tot lo trafic d'en primièr e sortida de Copenaga li calguèt passar a travèrs d'una de las quatre pòrtas de la muralha. E mai se de divèrsas vilas danesas avián muralhas en aquel moment, la majoritat d'elas èran muralhas de [[tèrra]] estacadas, possiblament, en la part superiora e amb un varat. Copenaga es la segonda vila danesa, après [[Kalundborg]] a èsser fortificada amb muralha e de tors. Aquel fach es un factor qu'indica la siá importància en aquel moment de l'istòria.
 
La vila foguèt d'assetjats divèrses còps, aital coma la rèsta de vilas de la [[Liga Anseatica]]. Al meteis temps, lo rei danés tractèt d'aver lo contraròtle de Copenaga en detriment de l'avesque. La corona atenguèt lo sieu objectiu en [[1416]], quand [[Eric de PomeraniaPomerània]] assumiguèt lo contraròtle de la vila. Dempuèi alavetz, Copenaga aperten a la Corona de Danemarc.
 
Malgrat sègles de luchas e guèrras pel poder, la vila seguís creissenta e en se fasent mai rica. Copenaga mantenguèt un comèrci fòrça dinamic amb amics e enemics per parièr. Arribèron dins la vila comerçants estrangièrs. S'establiguèron grèmis d'[[artesania]]. En [[1479]] se fondèt l'[[Universitat]].