Copenaga : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Joao Xavier (discussion | contribucions)
+tèxt pichon (istòria)
Joao Xavier (discussion | contribucions)
+tèxt pichon (istòria)
Linha 27 :
'''Copenaga''' (''København'' en [[danés]]) es la capitala e la vila mai granda de [[Danemarc]]. La populacion de la vila es de 1.181.000 abitants. Lo nom danés de la vila proven de la deformacion de ''Købmandshavn'' que significa "pòrt dels comerçants", en referéncia a l'estrategica localizacion de la vila a l'intrada de la [[Mar Baltica]], dins l'isla de [[Sjælland]]. Lo nom catalan proven de l'alemand ''Kopenhagen''. Copenaga es la sèti del [[parlament]], lo [[Folketing]] e de la [[Lista dels reis de Danemarc|monarquia danesa]].
 
== Istòria ==
ElsLos primersprimièrs signes d'activitat humanaumana oposatsopausada datendatan d'ala voltantl'entorn de [[segle XL a. C.|4000 a. C.]], peròMas noi hia hapas d'indicis d'assentaments permanents en aquellaquel moment.
 
LesLas excavacionscatacions [[arqueologia|arqueològiquesarqueologicas]] indiquenindican que la primeraprimièra ciutatvila construïdabastida esse remuntaremonta al [[seglesègle XI]] ie que esse componiacompausava de dos assentaments, un en la part occidentaloccidentala de la ciutatvila medievalmedievala, envoltatenvironat del quequ'es avuiuèi és ella carrercarrièra de Mikkel Bryggersgade, Vestergade, Gammeltorv / Nytorv ie Løngangsstræde, ie un altreautre assentament mésmai petitpichon en ello que avuiqu'es ésuèi Kongens Nytorv. La zonazòna circumdantcircomdant a la platjaplaja esse componiacompausava de prats humitsumids ie s'hanse trobatson trobats de signes de [[pastoratgepâturage]] de bestiarbestiars. La ciutatvila probablementaviá teniaprobablament un portpòrt situat en ello que avuiqu'es ésuèi Højbro Plads.
 
En elslos anysans propersprèps a [[1100]], CopenhaguenCopenaga vaassumiguèt assumirde cadamai vegadaen mésmai importància ie la ciutat esvila vase fortificarfortifiquèt. La [[Glèisa CatòlicaCatolica Romana]] va erigirerigit [[catedralcatedrala]]éss en Roskilde ie en Lund (en ello quequ'es avui ésuèi [[Suècia]]), fetfach que vaseguèt asseurelas les basesbasas per a un majormàger desenvolupamentdesvolopament dels centres regionalsregionales. CopenhaguenCopenaga esse trobatròba a migmièg camícamin entre leslas duesdoas ciutatsvilas, la qual cosaque vacausa augmentaraumentèt ello tràfictrafic ie comerçcomèrci per l'assentament.
 
ElLo primerprimièr escrit esmentanten mencionant la ciutatvila esse remuntaremonta al [[seglesègle XII]], quanquand [[Saxo Grammaticus]] en la [["Gesta Danorum]]" se esfa refereixreferéncia a CopenhaguenCopenaga comcoma ''Mercatorum Portus'', que esse tradueixtradusís comcoma a portpòrt de comerciantscomerçants o, en danèsdanés de l'èpocaepòca, ''Købmannahavn''. En una carta de [[1186]], ello [[Papa]] [[Urban III]] esse refereixfa areferéncia dins la ciutatvila comcoma ''Hafn'', peròmas probablementprobablament noméssolament siguisiá versióversion reduïdaredusida del nom complet. ElLo nom actual esse deriva de la vellavièlha versióversion danesa.
 
Entorn de [[1160]] Valdemar vadonèt donarlo el controlcontraròtle de CopenhaguenCopenaga a [[Absaló (bisbe)|Absaló]]Absalon, el l'[[bisbeavesque]] de [[Roskilde]]. ConsiderantEn considerant que altresd'autras ciutatsvilas del regnereialme danèsdanés estavenèran sotajol el governgovèrn del rei, CopenhaguenCopenaga esse vacediguèt cedir ala bisbel'avesque de Roskilde per serèsser ello seusieu senyorsenhor ie mestremèstre.
 
Durant elslos anysans següentsseguents, la ciutatvila vacreissèt créixerdètz deucòps vegadesen quantlo que tanh a grandàriatamanh se esfa refereixreferéncia. EsSe vanfondèron fundarde novesnòvas esglésiesglèisas ie abadiesabadiás. L'economia va augmentaraumentèt a causa delsde ingressoslas procedentsintradas procedentas d'un grangrand comerçcomèrci de [[Pesca comercial|pesca]] del d'[[arengarenc]], que va proporcionarporgiguèt a grangranda part de la [[EuropaEuròpa]] catòlicacatolica romana, l'arengarenc salat per la [[Quaresma]].
 
== Geografia ==