Daucus carota : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
MerlIwBot (discussion | contribucions)
m Robòt Apondre: an:Daucus carota
Cornelhac8 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 16 :
{{Taxobox fin}}
 
La '''pastanaga''' o la '''carròta''' (''Daucus carota'') es una planta cultivada que se'n consumís la [[rasiga]]raiç. Fa partida de la familha de las ''[[Apiaceae]]'', abans coneguda amb lo nom d'''ombellifèras''.
 
Aquesta planta biennala es cultivada coma annala. I a tanben de varietats silvèstras. De varietats cultivadas son atestadas tre l'[[antiquitat]] ; al [[sègle XVII]] los olandeses ne seleccionèron d'autras de color iranjada e rogenca (de per abans èran negras o violacèas). La germinacion es dificila pr'amor que fòrça granas son pas viablas e la creissença es fòrça lenta. An besonh d'èsser deserbadas de manièra eficaça per que las plantulas se desvolòpan en primièr dapasset. Son cultivadas en rengada dins d'òrts o ben en cultura extensiva. An besonh de tèrras moflas e sablonencas per que la rasigaracina cresca coma cal. Lo terren pòt pas èsser peirós ni pòt i aver fòrça fems pr'amor qu'alavetz las rasigasraices forcan.
 
Del punt de vista nutritiu son importantas per lor contengut ric en betacarotèn, precursor de la [[vitamina A]] e contenon pauc de [[lipid]]s e de [[proteïna]]s. Provesisson una energia de 40 calorias per cada cent gramas.