Glacièr : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Peiresc (discussion | contribucions)
m →‎Classificacion : quauquei correccions
Linha 16 :
== Classificacion ==
 
Los glacièrs se classan d'aprèp saslors dimensions e sas lalors relacions amb la [[geografia]].
;Glacièr aupenc: Aquesta classa inclutz los glacièrs los mai pichons, que se caracterizan per èsser acantonats dins las [[val]]s montanhosas: rason per la quala son nomenats ''glacièr de'' val o ''glacièr aupencalpenc'' o ''glacièr de montanha''.
;Calòta glaciària: Es formada per d'enòrmes jaces de glaç que pòdon cobrir una [[cadena montanhosa]] o un [[volcan]]; sa massa es inferiora a la dels glacièrs continentals. Aquestas formacions cobrisson una granda partida de l'[[archipèla]] de las [[isla]]s [[Norvègia|norvegiana]]s de [[Svalbard]], dins l'[[Ocean Artic|Ocean Glacial Artic]].
;Glacièr de desbordament: Las calòtas glaciàrias alimentan los glacièrs de desbordament, lengas de glaç que s'espandisson dins la valadas situadas a la talvera d'aquestas massas de glaç mai grandas. Los glacièrs de desbordament son mai que mai de glacièrs de val, que se forman pel movement del glaç d'una calòta glaciària dempuèi las regions [[montanha|montanhosas]] fins a la [[mar]].
;;Calòta glaciària continentala:: Los glacièrs mai grands son las [[Calòtas glaciàrias continentalas]]: enòrmas massas de glaç que son pas influenciadas pel paisatgepaïsatge e que s'espandisson per tota la superficia, levat a las talveras, ont son espessor es mai teunhe. [[Antartida]] e [[Groenlàndia]] son actualament los unics glacièrs continentals existissentexistissents. Aquestas regions contenon de grandas quantitats d'[[aiga dolça]]. Lo volum de glaç es tant grand que se Groenlàndia se fondiá, lo nivèl de las mars aumentariá de 21 m al nivèl mondial, alara que s'èra Antartida que fondiá, l'enauçada seriá de 108 m. La fonda combinada provocariá una enauçada de 130 m.
;Glacièr de platèu: Los glacièrs de platèu son de glacièrs de talha menora. Semblan a las calòtas glacièras, mas son de dimensions inferioras . Cobrísson unasde zonas enauçadas e de [[platèu]]s. Aqueste tipe de glacièrs apareis en força endreches, mai que mai en [[Islàndia]] e dins unas de las grandas islasillas delde l'[[Ocean Artic]] ([[Illa de Baffin|Baffin]], [[Illa d'Ellesmere|Ellesmere]], [[Devon]], etc.).
;Glacièr de pè de mont: Los [[glacièrs de pè de mont]] ocupan de tèrras bassas, situadas a la basa de montanhas esquivas. Se forman quora un o mantun glacièrs alpencs sorgisson de las parets de confinament de las valadas de montanhas. Las dimensions dels glacièrs de pè de mont varian forçafòrça: demest los mai grands se trapa lo glacièr [[Glacièr Malaspina|Malaspina]], que s'espandís al larg de la còsta sud d'[[Alaska]]. Ocupa mai de 5000 km² de la [[plana]] costièra situada al pè de l'enauçada cadena de [[SanSant Elias]].
 
== Movement ==