Sistèma de posicionament global : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Creacion de la pagina amb « thumb|Satellit NAVSTAR GPS Lo '''Sistèma de posicionament global''', conegut comunement coma '''GPS''' (a l'origina '''NAVSTAR Global Pos... »
 
Ricou31 (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 2 :
Lo '''Sistèma de posicionament global''', conegut comunement coma '''GPS''' (a l'origina '''NAVSTAR Global Positioning System''' o '''NAVSTAR GPS'''), es un [[sistèma de navegacion per satellit]] que permet de coneisser amb fòrça precision una situacion geografica e l'[[ora de referéncia]] amb granda exactitud en gaireben quin que siá lo luòc sus [[Tèrra]] o sus una [[orbita de la Tèrra]]. Utiliza una [[orbita circulara intermediària]] (''Intermediate Circular Orbit'' -ICO-, en anglés) [[constellacion de satellits]] de 24 satellits o mai.
 
Es un Sistèma Global de Navegacion per Satellit (GNSS) que permet determinara pertotes totde lo mondedeterminar la posicion d'una persona, un veïcul o una nau, amb una desviacionaproximacion de quatre mètres. Lo sistèma foguèt desvolpat e installat, e a l'ora d'ara gerit, pel [[departament de la Defensa dels Estats Units d'America|departament de la Defensa]] dels [[Estats Units d'America]].
 
Lo GPS funciona mejans un malhum de satellits qu'orbitan a l'entorn de la tèrra. Quand se desira determinar la posicion, l'aparelh utilizat se localiza automaticament amb al minim quatre satellits del malhum, de quinesque rep de senhals indicant la posicion e lo relòtge de cadun d'aquels. Sus la basa d'aqueles senhals, l'aparelh sincroniza lo relòtge del GPS e calcula lo retard dels senhals, es a dire, la distància al satellit. Per "triangulacion" calcula la posicion que se tròba. La triangulacion dins lo cas del GPS, a diferéncia del cas 2-D que consistís a decobrir l'angle al respècte dels punchs coneguts, se basa a determinar la distància de cada satellit al respècte del punt de mesura. Conegudas las distàncias, se determina aisiment la quita posicion relativa al respècte dels tres satellits. Coneissent en mai de las coordenadas o posicion de cadun d'els pel senhal qu'emeton, s'obten la posicion absoluta o coordenadas realas del punch de mesura. Tanben se capita amb una exactitud extrèma lo relòtge del GPS, quitament a aquela dels relòtges atomics perque dempuèi la tèrra se sincronizen amb los satellits.
 
L'ancina [[Union de las Republicas Socialistas Sovieticas]] aviá un sistèma similar nomenat GLONASS, ara gerit per la [[Federacion Russa]].
 
Actualament l'[[Union EuropeaEuropèa]] tenta de lançar lo seu pròpi sistèma de posicionament per satellit, nomenat [[Sistèma Galileo]].
 
La fiabilitat depend del nombre de satellits utilizats, del gra de dispersion qu'aqueles an, de l'existéncia d'efèctes atmosferics perturbatòris qu'afectan la velocitat de la transmission del senhal e, a un gra menar, dels problèmes d'exactitud dels relòtges intèrnes dels satellits.
Linha 15 :
== Istòria ==
 
En [[1957]], l'[[Union de las Republicas Socialistas Sovieticas]] lancèt dins l'espaci lo [[satellit artificial|satellit]] [[SputnikSpotnik I]], qu'èra seguit mejans l'observacion de l'[[efècte Doppler]] del senhal que transmetiá. Aquò, faguèt començar a pensar que, de meteis biais, la posicion d'un observator poiriá èsser establida mejans l'estudi de la frequéncia Doppler d'un senhal transmés per un satellit que l'orbita siáèra determinada amb precision.
 
L'[[Armada dels Estats Units d'America]] lèu apliquèt aquela tecnologia, per provesirfornir los sistèmas de navegacion de las seunas flòtas d'observacions de posicions actualizadas e precisas. Atal nasquèt lo sistèma [[TRANSIT]], que demorèt operatiu a [[1964]], e vèrs [[1967]] venguèt disponible, en mai, per l'usatge comercial.
 
Las actualizacions de posicion, alara, èran disponiblas cada 40 minutas e l'observator devia dedeviá demorar gaireben estatic per poder obtenir d'informacions adequadaaadequada.
 
Mai tard, dins aquela meteissa decenni e mercé al desvolopament dels relòtges atomics, se dessenhèt una constellacion de satellits, portant cadun un relòtge e essent ensems sincronizats amb per base una referéncia de temps determinada.
 
En [[1973]] se combinèt los programas de l'[[Armada dels Estats Units d'America]] e de la [[Fòrça Aèria dels Estats Units d'America]] (aquel darrièr consistian en una tecnica de transmission codificada que provesiáfornissiá de donadas necessàrias utilizant un senhal modulat amb un còdi de PRN (Pseudo-Random Noise: soroll pseudo-aleatori), conegut jol nom de Navigation Technology Program (programa de tecnologia de navegacion), fin finala nomenat NAVSTAR GPS.
 
Entre [[1978]] e [[1985]] se desvolupèt e lancèron onze satellits prototipprototips experimentals NAVSTAR, que d'autras generaciongeneracions seguirán, fins a constituir la constellacion actuala, que foguèt declarada «capacitat operacional inicial» en decembre de [[1993]] e «capacitat operacional total» en abril de [[1995]].
 
En [[1994]], aquel país oferiguèt lo servici normalizat de determinacion de la posicion per ajudar l'[[OACI]], e aquela acceptèt l'ofra.
 
== Caracteristicas tecnicas e prestacions ==
[[Fichièr: 2 SOPS space systems operator 040205-F-0000C-001.jpg|thumb|OperadoraOperatriz de satèl·litssatellits controlant la constel NAVSTAR-GPS, a la Base Aèria de Schriever.]]
[[Fichièr: Delta 7925 with GPS-IIR-14 satellite.jpg|thumb|Lançament de satellits per la constellacion NAVSTAR-GPS mejans una fusada Delta.]]
 
Lo [[Sistèma Global de Navegacion per Satellit]] se compausa de:
 
* ''' Sistema de satellits ''': Es format per 24 unitats amb de trajectòrias sincronizadas per cobrir tota la superfícia del glòbe terrestre. Mai concretamenteconcrètament, repartits en 6 plans orbitals de 4 satellits cadun. L'energia electrica que demandan per lo seu foncionament se la pren dels dos panèls solars adossats als seus costats.
* ''' Estacions terrestras ''': Envian l'informacion de contraròtla als satellits per contrarotlar las orbitas e realizar l'entreten de tota la constellacion.
* ''' Terminals receptors ''': Indican la posicion en que son, conegudas tanben coma unitats GPS, son aqueles que podèm comprar a las boticas especializadas.
Linha 81 :
* Permètre una melhora interoperabilitat amb la frequéncia L1 de [[Sistèma Galileo|Galileo]]
 
Lo programa GPS III perseguís l'objectiu de garantir que lo GPS satisfarà lo besonh militars e civils prevists pels 30 ans porvenir. Aquel programa se desenvolupará en 3 estapas (una d'aquela es lo GPS II), mai flexible, permet cambis futurs e reduís lolos risquesriscs. Lo desvolopament de satellits GPS II comencèt en 2005, e lo primièr será disponible pel lançament en 2012, amb l'objectiu d'acabar la transicion completa de GPS III en 2017. Los desis son los seguents.
 
== Foncionament ==
[[Fichièr: GPS navigating home.jpg|thumb|Receptor GPS.]]
 
* La situacion dels satellits se coneis pel receptor amb per basa los efemèridsefemerids (5 [[elements orbitals]]), paramètres que son transmeses pels meteisses satellits. La colleccion d'efemerids de tota la constellacion es complèta cada 12 [[minutas]] e demòra dins lo receptor GPS.
* Lo receptor GPS mesura la seuna distància fins als satellits, e utilisa aquela informacion per calcular la seuna posicion. Aquela distància se mesura en calculant lo temps que lo senhal pren per arribar al receptor. Conegut aquel temps e se basant sul fach que lo senhal viatja a la [[velocitat de la lutz]] (levat qualuesqualques correccions), se pòt calcular la distància entre lo receptor e lo satellit.
* Cada satellit indica que lo receptor se tròba en un punch en la superfícia de l'esfèra, amb per centre lo quite satellit e de radi la distància totala fins al receptor.
* Obtenir d'informacion de dos satellits nos indica que lo receptor se tròba sus la circumferéncia qu'es quand se copan las doas esfèras.
Linha 94 :
 
== Fiabilitat de las donadas ==
A causa del caràcter militar del sistèma GPS, lo Departament de Defensa dels Estats Units d'America. Los Estats Units d'America se reservavan la possibilitat d'inclure un cert gra d'error aleatòri, que pòiriá variar de 15 a {{unitat|100|m}}. La nomenada ''' [[disponibilitat selectiva]] ''' (S/A) foguèt abandonada lo [[2 de mai]] de [[2000]]. Pasmens s'a l'ora d'ara s'apicaaplica pas mai aquela error inducha, la precision intrinsèca del sistèma GPS depèn del nombre de satellits visibles dins un moment e una posicion determinadas.
 
Amb un nombre elevat de satellits (7, 8 o 9 satèl·litssatellits captats), e s'aqueles tenon una geometria adequada, pòdon obtenir de precisions inferiora a 2,5 mètres 95% del temps. Se s'activa del sistema [[DGPS]] nomenat [[SBAS]] ([[WAAS]]-[[EGNOS]]-[[MSAS]]), la precision melhora seriá inferiòra a un mètre dins 97% dels cases. (Aquests sistemes SBS s'aplica pas en Sudamerica, perque aquela zona compta pas aquel tipe de satellits geoestacionaris)
 
== Fonts d'error ==
Linha 104 :
La posicion calculada per un receptor GPS requerrís l'instant actual, la posicion del satellit e lo retard prés del senhal recebut. La precision es foncion de la posicion e del retard del senhal.
 
En introduisent lo retard, lo receptor compara una seriá de [[bit]]s recebuda del satellit amb una version intèrna, mejans un [[motor de correlacion]], cablat dins una piuse especializada.<ref> "Commission" U.S. International Trade Commission; Certain GPS Chips, Associated Software and Systems, and Products Containing Same, Inv. 337-TA-596 [http://books.google.cat/books?id=Rr2jFAOKW3oC&pg=PA6&dq=Gps+Correlation+Engine&hl=es&ei=W7WiTpHhHoSg-AboqsGRBQ&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CDkQ6AEwAQ#v=onepage&q=Gps%20Correlation%20Engine&f=false]; DIANE</ref><ref> "made-in-china" made-in-china.com; GPS Chips: Gps Correlation Engine ( LS4000 ) [http://www.made-in-china.com/showroom/locsensetechnology/product-detailhWJxnCEOqQLq/China-Gps-Correlation-Engine-LS4000-.html made-in-china.com]</ref> Quand se comparan los tèrmes de la seriá, electronicament se pòt menar la diferencia cap a 1% d'un temps BIT, o aproximavament 10 nanosegondas pel còdi C/A. Ara los senhals GPS se propagan a la velocitat de la lutz, que representa una error de 3 mètres. Aquela es l'error minima possible se s'utizautiliza pas que lo senhal GPS C/A.
 
La precision de la posicion es melhora amb un senhal P (I). Amb exactament la metaissa precision d'1% de temps BIT, lo senyal P (I) (nauta frequéncia) dona una precision de mas o mens de 30 centimètres. Los errors de font electronic son una de las divèrses causas qu'altèra la precision (vejatz la taula).
Linha 121 :
|Troposfèra||± 0,5 m
|-
|Errors numericas||± 1 m o menysmens
|-
|}