Castèl de Vilaroja de Termenés : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Creacion de la pagina amb « thumb|castèl de Vilaroja de Termenés Lo '''castèl de Vilaroja de Termenés''' es un castèl situat... »
 
Ricou31 (discussion | contribucions)
Linha 7 :
Dempuèi [[1110]] e fins a la [[Revolucion Francesa]], lo castèl e lo vilatge apartenguèron als evesques de [[Narbona]]. Èra lo sèti d'una de las 11 [[Senescauciá e bailiatge|bailiatges]] de l'Arquevescal, çò que mòstra que los religioses s'integravan a la societat feudala e que la poténcia ecclesiastica se basava sus de senhoriás.
Las [[arquevesques]] deguèron defendre lors bens contra los vesins, abans coma aprèp la [[Crosada dels albigeses]].
Vilaroja èra al còr d'un vaste domèni, perque l'arquevesque de Narbona èra lo senhor de fòrça vilatges a l'entorn e recobravan de [[dèimesdèime]]s, de taxas o impòsts. Per percebre aqueles revenguts e gouvernargovernar los seus vassals, l'arquevesque dispausava d'un bailit, e Vilaroja èra al centre del bailiatge.
Los arquevesques de Narbona ensagèron de fortificar aquala plaça que s'impausava a causa sa robustessa. La grossa torre o donjon del canton sud-èst comten tres salas superpausadas, a lasde parets fòrça espasses, ont foguèt bastits d'escalièrs. Arribam sus una terrassadeterrassa de paratsparabanda dentatsdentadas. CAquelaAquela ciutadèla benlèu foguèt bastida al [[sègle XIII]], pendent lo tresen quart del sègle. Seriá aqui lo nòu desir de las autoritats ecclesiasticaesecclesiasticas de defendre melhor lor ben<ref>{{fr}}BELY (Lucien), ''Connaître les Cathares'' Editions Sud Ouest, 2006</ref> ?
 
[[Fichièr:Chateau de Villerouge.jpg|thumb|Castèl de Vilaroja-Termenés]]