Eliç : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Aubadaurada (discussion | contribucions)
sauvament de seguretat
 
Aubadaurada (discussion | contribucions)
correccions
Linha 3 :
Una '''eliç''' es un dispositiu format per un ensems d'elements denominats [[pala|palas]], que son montats de maniera concentrica a l'entorn d'un [[ais (ròda)|ais]], virant a l'entorn d'aqueu en un meteis plan.
 
Sa foncion es de transmetre a travèrs dei palas la sieuna [[energia cinetica]] pròpria (qu'aquerís en virant) a un [[fluid]], creant una fòrça de traccion, o vicevèrsa,; "prenepren" l'energia cinetica d'un fluid per la transmetre mejançant son ais de rotacion a un autre dispositiu.
 
Lei primiereis aplicacions deis eliç, fa de miliers d'ans, foguèron lei [[molin]]s de vent e d'aiga. Uei lo dia, tanben sota lei noms de "[[rotor]]", "[[turbina]]" e "[[ventilador]]", leis eliç e lei dispositius derivatsque d'eleine derivan s'emplegan per una multitud de foncions: refrigeracion, compression de fluids, generacion d'electricitat, propulsion de veïculs e mai per la generacion d'efiechs visuaus ([[estroboscòpi]]).
 
[[Imatge:Corsair close.jpg|thumb|Eliç d'un [[avion]] "Corsair"]]
Linha 11 :
Coma o evidéncia la varietat de denominacions e de camps d'aplicacion, existís una granda varietat d'eliç, varietat que se manifèsta subretot dins lei palas, que generalament tenon de perfius semblants a aquelei d'una ala, mai que sa forma vària segon la foncion.
 
E mai, i a d'eliç, principalament dins l'aviacion, que l'inclinason de sei palas es variabla, una variacion qu'a son torn pòt èsserconcernir a respecte daulo plan de rotacion de l'eliç ("pas") o a respècte de l'ais de rotacion de l'eliç ("pas ciclic"). Per aconseguir aquò se requerís de mecanismes pron complèxes.
 
[[Categoria:Tecnologia]]