Kilimanjaro : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Linha 48 :
 
=== Idrografia ===
 
[[Fichièr:Kilimanjaro glacier retreat.jpg|thumb|right|Evolucions dei glacièrs de la cima de Kilimanjaro entre 1993 (aut) e 2000 (bas).]]
 
L'idrografia de Kilimanjaro es marcada per lei precipitacions atmosfericas e per la fonda dei glacièrs de sa cima. Es venguda un simbòl de l'escaufament globau en causa d'evolucions importantas dempuei la Revolucion Industriala magerament marcadas per la disparicion rapidà dei glacièrs. D'efèct, la superficia cubèrta per la glaç èra de 12,1 km² en [[1912]], 6,7 km² en [[1953]], 4,2 km² en [[1976]] e 3,3 km² en [[1996]]. Tres factors principaus permèton d'explicar aqueu fenomèn :
* l'aumentacion globala de la temperatura. Per exemple, a Lyamungu ({{formatnum:1230}} m), la temperatura mejana a aumentat de 3°C durant lei tres darriers decennis.
* lo transferiment de calor entre lei ròcas volcanicas sorns e lo glacièr entraïnant l'aumentacion de sa temperatura intèrna.
* la demenicion globala dei precipitacions qu'empacha lo renovelament regular dei glaç. Será la causa principala per explicar la demenicion dau glacièr ais altituds pus autas onte la temperature es totjorn negativa.
L'aiga venent de la fonda dei glacièrs es captada per la vegetacion (90%) e per dos rius locaus (10%).
 
=== Clima ===