La Marca (Gironda) : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Nil Blau (discussion | contribucions)
Correccions
Gaby~ocwiki (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 44 :
La posicion en bòrn de [[Gironda (estuari)|Gironda]] de la comuna es importanta: maugrat una febla activitat maritima a la diferéncia de [[Paulhac (Gironda)|Paulhac]], lo pòrt a totjorn permés d'assegurar un trafec entre [[Blaia]], las islas de l'estuari apuèi la riba medoquina. Dempuèi totjorn, das gabarras e das iòlas hèden passar marchandisas (bòsc apuèi vin de [[Medòc]], cerealas de [[Charanta]]s)) e passatgèirs anant a las hèiras de [[Blaia]] (Senta Caterina) e de La Marca (Sent Bertomiu). Aquith trafec hadè viure das boèirs. Tanben, das puscaires alimentavan lo marcat locau.
 
En 1902, un servici ja existent entre [[Bordèu]], [[Blaia]] apuèi [[Paulhac (Gironda)|Paulhac]], reservat aus passatgèirs, consentutconsentit de har escala a La Marca ; l'escala esestut totunegau suprimida en 1915. En 1912, per das rasons de desvolopament economic, lo maire de [[Cuçac|Cussac]] aviaavièt l'idèa de méter en plaça un bac de vapor entre [[Blaia]] e La Marca. Lo projècte esestut retardat a causa de la guèrra, mès esestut adoptat en definitiva en 1932; la permèira traversada dau bac se hèihadut lo 15 de març de 1934.
 
=== La glèisa Sent Saurin de La Marca<ref>http://www.lamarque-gironde.fr/leglise-dome-panoramique</ref> ===
Linha 50 :
La glèisa, bastida entre 1836 e 1838, apuèi dinc a 1870 en mantun talh, es extraordinària per son dòma. Es tanben originala dens sa superposicion particulara d'elements: faciada planèira, clochèir de basa carrada mès dòma octogonau. La glèisa compòrta tres naus; las capèras lateralas, daus murs ornats de frescas, son dedicadas a la Verge e a sent Joan Batista. Lo novèth dòma data de 2005, l'ancian, tròp vielh, agent discut estar despausat en 1968.
 
La glèisa precedenta, dont ne damòra ren, èra estadaestuda bastida en 1674, la pes vielha essentestent jutjada incomòda.
 
=== Petit patrimòni ===