Categoria:Taxinomia : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Cedric31 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Cedric31 (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 4 :
 
==Origina e evolucion dels modèls==
Totas las [[classificacion]]s se presentan jos la fòrma d'un [[Arbre (informatic)|arbre]] (classament arborescent), dempuèi una rasic qu'inclutz totes los [[èssers [[vida|vivents]] existents o avent existit, fins als [[individú]]s. <br />
 
Cada nos de l'arbre definís un [[taxon]], qu'amassa totes los jos-taxons qu'engendra lo nos.
 
Mas, dins lo passat, foguèt pas totjorn atal. Lo scientific suedés [[Carl von Linné]] ([[1707]] - [[1778]]) pausèt las fondacions de la sistematica, e foguèt l'autor d'una classificacion que sos grands principis foguèron la basa de la sistematica scientifica fins al mièg del [[sègle XX]].
Aquesta classificacion tradicionala, fortament [[antropocentrisme|antropocentrica]], fa encara, en aquesta debuta del [[sègle XXI]], partida del bagatge cultural comun. çaquelà, rebat de motius de la [[biodiversitat|diversitat] dels èssers vivents]] ([[creacionisme|creacion divina]]) talas qu’òm las pensava fa 250 ans, mas qu'an pas mai res de vèire amb çò que pensam uèi d'aquestes motius ([[evolucion]]).
 
L’antropocentrisme es batut amb [[Charles Darwin]] que recomanda en [[1859]] una classificacion purament [[genealogie|genealogica]]. S’i a agut evolucion, las espècias devon èstre classadas segon lor gra d’aparentament evolutiu. Mas caldrà esperar gaireben un sègle per i arribar realament, e d'en primièr per qu'acceptem la genealogia coma inaccessibla (qual descend de qual ?) per nos concentrar melhor sus la filogenia (qual es mai pròche de qual ?). Dins la segonda mitat del sègle XX es aparegut l'apròchi filogenetic que per el lo critèri fondamental de la causida de la classificacion es que deu rebatre estrictament la filogenia, valent a dire los grases d’aparentament entre espècias. Quitament la nocion d'una tala filogenia es una consequéncia de la teoria de l'evolucion, e lo succès predictiu dels arbres filogenetics una de las pròvas d'aquesta teoria.