Doris Lessing : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Joao Xavier (discussion | contribucions)
+tèxt pichon. Besonh revision gramaticala. Traduccion automatica de ca.wiki amb Apertium
Joao Xavier (discussion | contribucions)
+tèxt pichon. Besonh revision gramaticala. Traduccion automatica de ca.wiki amb Apertium
Linha 19 :
}}
'''Doris Lessing''' (n. en [[1919]]) es una escrivana [[Reialme Unit|britanica]]. Recebèt lo [[Prèmi Nobel de Literatura]] en [[2007]].
 
== Biografia ==
L'autora nasquèt lo [[22 d'octòbre]] de [[1919]] dins la vila pèrsa de [[Kermanshah]], a l'actual [[Iran]]. Lo sieu paire, un oficial de l'armada britanica, foguèt victima de la [[Primièra Guèrra Mondiala]], que sofriguèt divèrsas amputacions.
 
Amb sièis ans, la siá familha, atracha per las promesas de far fortuna amb lo coitiu del [[milh]], lo [[tabac]] e las [[cereala]]s, se transportèt a l'anciana colònia britanica de Rhodèsia del Sud, l'actual [[Zimbabwe]], ont passèt la siá enfància e joenessa. L'educacion estricta e severa que li conferiguèt la siá maire la marquèt fòrtament, e en lo sieu sojorn al [[Africa]] descobriguèt la beutat de la [[natura]], mas tanben la discriminacion raciala.
 
En lucha constanta amb la siá maire, Doris, en desirant fugir de lo sieu autoritarisme, als quinze ans abandonèt los estudis, que va prosseguir de manièra autodidata, e se metèt a trabalhar coma auxiliar de clinica. Frustrada per desilusions de qualques aventuras amorosas passatgièras, comencèt a escriure los sieus primièrs romans, plagades de fantaumas. Pichonas istòrias que ne'n vendèt doas a unas revistas [[Africa del Sud|sud-african]].
 
Als 18 ans se transportèt a [[Harare|Salisbury]], ont trabalhèt coma telefonista. Lo [[1939]], quand aviá 19 ans, se maridèt amb un foncionari, Frank Wilson, qu'aguèt amb el dos filhs. Lo [[1943]] se divorcièron e se jonguèt a un grop d'idèas [[comunisme|comunista]]. Lo [[1944]] se maridèt posteriorament amb Gottfried Lessing, qu'aguèt amb el lo sieu tresen filh e que ne prendriá lo nom de familha actual.
 
== Inici del succès ==