Hendrik Antoon Lorentz : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 28 :
Lorentz estudièt la fisica e los matematicas a l'universitat de Lèida. La prigonda influéncia qu'exerciguèt lo sieu professor d'astronomia Frederik Kaises lo portèt a venir fisic. Quand se licencièt, trabalhèt en donant de classas de matematicas a l'escòla segondària de Arnhem, malgrat que compaginava lo trabalh amb los sieus estudis a [[Lèida (Olanda)|Lèida]].
 
En 1875, Lorentz recebèt lo doctorat jos la direccion de Pieter Rijke amb lasla tèsistèsi: "Sus la teoria de la reflexion e la refraccion de la lutz", que, refinavarafinava la teoria electromagnetica de [[James Clerk Maxwell]].
 
ENEn 1881, Hendrik se maridèt amb Aletta Catharina Kaiser, neboda de Frederik Kaiser. Ela èra la filha de Johann Wilhelm Kaiser, director de l'escòla de grauat d'Amsterdam, professor de l'escòla de bèresbèlas arts e dessenhaire del primièr sagèth olandés (1852). Posteriorament Kaiser foguèt lo director de la Galariá Nacionala d'Amsterdam. La filha granda del matrimòni entre Hendrik Lorentz e Aletta Kaiser, Geerturida Luberta Lorentz, venguèt tanben fisica.
 
Mercés a la siá carga a l'universitat lo [[1890]] nomenèt [[Pieter Zeeman]] assitent personala, e estudièron l'efièch dels [[camp magnetic|camps magnetics]] sus las fonts de [[lutz]], en descobrint lo que se coneis uèi amb lo nom de [[efièch Zeeman]].