Vigariá : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Creacion de la pagina amb « Una '''vigariá''' es une jurisdiccion administrativa medievala en Occitània e en Catalonha. Lo nom ven del luòc ont se donava, lo vicus, es a d... »
 
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 1 :
 
Una '''vigariá''' es une [[jurisdiccion]] administrativa medievala en [[Occitània]] e en [[Catalonha]]. Lo nom ven del luòc ontque i se donava,teniá lo [[vicus]], es a dire lo borg, d'una granda importància, pasmens sens èsser obligatòriament un cap luòc de ciutat.
 
Apareguda à l'[[Empèri Carolingian|epòca carolingiana]], la viguariávigariá èra d'en primièr lo sèti d'una juridiccion civila e criminala facha al nom del comte o del vescomte. Pasmens, amb lo declin del poder local e l'aumentaumentacion del poder de las jurisdiccions reialas, la vigariá venguèt la juridisccion mai pichona, s'occupant dels afars corrents. Foguèt administrada per un viguièr, es a dire un jutge que las competéncias variavan, segon las regions e las epòcas, de jutge de [[cort d'assisas]] a aquel del jutge de patz rural.
 
Las vigariás desapareguèron en granda majoritat jos [[Loís XV]] en [[1749]], aprèp un edicte suprimissent las pichonas jurisdiccions pichonas.<br />
 
Pasmens, dins fòrça regions coma en [[Provença]], demorèron entrò la [[Revolucion Francesa|Revolucion]].
Dins [[Lengadòc]], [[Roergue]] e [[Carladés]], venguèron de tribunals de primièr gra d'apèl.