Abèl : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
Vivarés (discussion | contribucions)
m clean up using AWB
Linha 22 :
== Autras visions ==
=== Una anciana tribú ===
Los istorians e especialistas [[Bíblia|biblics]] interpretan l'istòria coma un recit simbolic d'una anciana [[tribú]] nomada que lo dieu èra Caín. Los membres d'aquela tribú portavan de marcas tribalas caracteristicas tatoada e avián la reputacion per sas ferossasferòças venjanças contra quinqui aviá tuat un menbremembre de la tribú. E lo nom de Caín venguèt lo sinonim d'assassin, e las marcas tribalas venguèron la [[marca de Caín]] que pausèt Dieu per distinguir aqueles qu'avián tuat, tèrme que s'utiliza en sens figurat per se referir a un omicidi.
 
=== Mitologia sumeriana ===
Una autra explicacion que donan los [[Teologia|teològsteologians]], es que qu'aquela istòria de [[fratricidi]] serviriá per illustrar las primitivas cresenças namadas, que amb lo temps anèron difusar la pensada religiosa, segon que los tropèls elevats, principala ocupacion de fòrça tribús nomadas, agradavaagradavan mai losals [[dieu]]s que l'agricultura. Atal, lo sacrifici d'Abèl foguèt acceptat, mas pas aquel de Caín.
 
Dins la meteissa mena, dins la [[mitologia sumeriana]], i a l'istòria de la divessa [[Inana]]. Èra fòrça bèla e s'enamorèron d'ela dos [[dieu]]s:
* [[Dumuzi]], lo déudieu de la fertilitat e la creissénçacreissença, e protector dels pastres.
* [[Enkimdu]], lo dieu de l'agricultura, dels besals e de las passièras.
Evidentament, la rivalitat per veire quinqui emportaráemportariá la divessa foguèt granda. Resultèt que [[Dumuzi]] venguèt agressiu alara que [[Enkimdu]] demorèt amable e gentil.
[[Inana]] causiguèt Enkimdu, que la tractava mai benmelhor. Alara, Dumuzi vesent pauc a pauc que perdavaperdiá, comencèt ade mostratmostrar sa fòrça extraordinariaextraordinària. Enkimdu, tement per la vida d'aquela, demandèt a Inana que se maride amb Dumuzi.
 
<gallery perrow=6>