James Tobin : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
m →‎Biografia : clean up, replaced: podava → podiá using AWB
Vivarés (discussion | contribucions)
m clean up using AWB
Linha 3 :
'''James Tobin''' ([[5 de març]] de [[1918]] - [[11 de març]] de [[2002]]) es un [[economista]] [[Estats Units d'America|estatsunian]].
 
Aquel [[Keynesianisme|keynesian]] contribuètcontribuiguèt a la sciéncia economica en particular, dins los domenis de l’[[investiment]], dels [[mercats financièrs]] e de las [[politica budgetària]] e [[politica monetària|monetària]]. Es subretot celèbre per aver donat son nom a la [[taxa Tobin|taxa]] que propausèt la creacion. Lo Prèmi de la Banca de Suècia d'Economia en Memòria d'Alfred Nobel (dich [[Prèmi Nobel d'Economia]]) li foguèt autrejat en 1981.
 
Foguèt tanben a l’origina del [[modèl Tobit]] utiliza en [[econometria]] e de la nocion del ratio « [[Q de Tobin]] ».
Linha 11 :
== Biografia ==
 
James Tobin faguèt sos estudis a l'[[universitatUniversitat de Harvard]]. Foguèt conselhèrconselhièr economic en 1961-1962 prèp del govèrn dels Estats Units d'America de [[John Fitzgerald Kennedy]] e professor a l'[[universitatUniversitat de Yale]], de 1955 a 1988<ref>{{fr}}Histoire vivante de la pensée économique: Des crises et des hommes; Jean-Marc Daniel; ed:Pearson Education; París</ref>. En [[1981]], foguèt laureat del [[Prèmi Nobel d'Economia]].
 
James Tobin èra un economista [[keynesian]], es a dire, entre autres, favorable a l'intervencion governamentala coma estabilizador de la produccion, avent per tòca de favorizar lo [[plen emplec]] e d'evitar las [[Recession (economia)|recessions]]. BatalhejètBatalhegèt amb [[Jacques Rueff]] en 1948 dins ''The Quarterly Journal of Economics'' sus un article titulat ''Las errors de la teoria generala de Lord Keynes'' que Rueff aviá escrich l'an precedent. Alara que Keynes pensava que la preferéncia per la [[Liquiditat del marcat|liquiditat]] determina lo [[taus d'interès]], James Tobin defendava l'idèa contrari, segon que lo nivèl dels tauses d'interèsses influaninfluisson aquela preferéncia per la liquiditat<ref>{{fr}}[http://books.google.fr/books?id=F60c1Dvz0B4C&printsec=frontcover&hl=fr&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false L'indispensabla de la pensada economica] Christophe Bormans, 2003 Studyrama, ISBN 2-84472-262-8</ref>.
 
James Tobin venguèt celèbre en prepausant una taxacion sus de movements de capitals (transaccions de cambi). L'objectiu d'aquela taxacion èra de reduire l'especulacion de cort tèrme sus las plaças financièras, que jutjava contra productivacontraproductiva. Suggeriguèt atal que los revenguts d'aquela taxa siánfoguèsson confisadafisats al [[FMI]]<ref>{{fr}}[http://www.la-croix.com/Actualite/S-informer/Economie/Taxe-Tobin-faire-du-neuf-avec-une-vieille-idee-_NG_-2012-01-09-755772 Taxe Tobin : far nòu amb una idèa vielha] ''La Croix'', 9 de genièr de 2012</ref>.
 
L'idèa de la [[taxa Tobin]] dicha « de sable dins los engranatges » o encara la « taxa [[Robin del Bòsc]] », es sostenguda per fòrça personalitats, organizacions de l'[[altermondialisme]] e associacions, coma [[ATTAC]]. Es denonciada pasmens per [[Robert Mundell]]. James Tobin declarèt el, que s'èra totjorn favorable a aquela taxa, èra d'en primièr partisan del liure escanbiescambi e considerava lo produch de la taxa coma secondarisegondari e que podiá doncas pas sostenir lo movement altermondialista<ref>Articles del jornal ''Le Monde'' http://www.lemonde.fr/web/recherche_breve/1,13-0,37-720331,0.html http://www.fsa.ulaval.ca/personnel/VernaG/REF/Textes/james_tobin.htm</ref>.
 
== Nòtas e referéncias ==