Euristica : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Creacion de la pagina amb « L''''euristica''' (del grèc ancian ''εὑρίσκω'', ''eurisko'', « tròbi ») es un tèrme de didactica qui significa {{Cita|l'art d'inventar, de far... »
 
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 6 :
 
La popularizacion del concèpte se deu al matematic [[George Pólya]], amb son libre ''Cossí lo resòlvre'' (''How to solve it''). Avent estudiat un fun de demostracions matematicas dempuèi jove, voliá saber cossí los matematicians i arriban. Lo libre conten l'ensems de recèptas euristicas qu'ensejavan d'ensenhar a sos escolans de matematicas. Quatre exemples extrachs d'aquel illustran lo concèpte melhor que cap aure definicion:
* Se capitas pas a comprendre un problèma, dessenhasdessenha un esquèma.
* Se tròbas la solucion, fas coma se ja l'auriás e cercascèrca ade veire çò pòdes deduire d'aquela (rasonament cap enrè).
* Se lo problèma es abstrach, ensejasensaja d'examinar un exemple concrèt.
* EsajasEnsaja d'abordar d'en primièr un problèma maipus general (es lola "paradòxa de l'inventor": Lo subjècte mai ambiciós es aquel qu'a mai d'astre de succès).
 
== Matematica ==
En [[matematica]], l'euristica existís dempuèi la [[Grècia Antica]]. Mas, la formalizacion e lo naut gra de rigor en matematica minora importància de l'estudi de la descobèrta, avent alara mai d'interésinterès per la psicologia. Pasmens qu'existís lo camp de la teoria de la demostracion, çò qu'a res a veire amb trobar d'esquèmas de demostracion o de règles per resòlvre las demostracions dels teorèmas.
 
== Psicologia ==
Linha 20 :
 
== Altras accepcions ==
*Una teoria [[sciéncia|scientifica]] a una nauta valor euristica s'es capablecapabla de generar de nòvas idèas o induire de nòvas invencions. Atal, pas que siá pertinent, es pas essencial que la teoria siá exacta.
 
* S'inspirant de [[Jean-Paul Sartre|Sartre]]; mercé a sa capacitat euristica, malgrat las predeterminacions geneticas e d'autres condicionaments, es probable que l'èsser uman (vaquí es l'aparentaparenta paradòxa de la frasa) siá condemnat a èsser liure de dels tèrmes que lo mitan li impausa.
 
[[ar:حدس مهني]]