Edmond Halley : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Vivarés (discussion | contribucions)
Linha 8 :
La data de sa naissença es pas certana : Halley pensava el que foguèt lo 29 d'octobre de 1656. Nasquèt dins lo vilatge de Hackney, pichon vilatge prèp de [[Londres]], ara absorbida per la capitala. De la seuna maire coneissèm solament lo nom, Ana Halley, nascuda Robinson. Lo seu paire, de son pichon nom tanben Edmond, foguèt un ric sabonièr e marcant de sals que bastiguèt sa fortuna sus las orrors de la darrièra [[pèsta|pèsta bubonica]], que donèt als londonians lo gost de l’igièna corporala. Aquel òme consacrèt tot l’argent necessari a l’educacion de son filh, que venguèt lèu curiós e amb d’interès per la sciéncia.
 
{{cita|''Dempuèi mos pus joves ans, me donètdonèri àa l’estudi de l’[[astronomia]]}}, escriguèt dins sas memòrias. {{citacion|[Me balhava] ''un plaser tan grand qu'es pas possible d'o explicar a qui faguèt pas aquela experiéncia.''}}
 
Sens aver de pròva dirècta, es pasmens probable qu'Edmund Halley, annadit de pas mai de dètz ans, s’interessèt a l’astronomia – e pus particularament a las cometas – aprèp l’aparicion espectaclosa dins lo cèl de Londres de las doas grandas cometas de 1664 e de 1665, que la supersticion populara donèt per responsablas, per la primièra, de la granda pèsta de Londres, e per la segonda, del grand encendi que ravagèt la capitala.
Linha 14 :
Pus tard, Edmund Halley, totjorn gràcias a son paire, dintrèt a l’escòla de Sant Pau, una de las melhoras de tota Anglatèrra, ont lo jove òme se faguèt remarcar par sas aptituds brilhantas. En 1672, dintrèt al ''Queen’s College'' de l'[[Universitat d'Oxford|Oxford]] – ont se faguèt tanben remarcar -, mas ont aprenguèt la mòrt de sa maire lo 24 d'octobre de 1672, pauc abans son seisen aniversari.
 
Lo 10 de març de 1675, Edmond Halley aguèt l'audàcia d’escriure a l’''[[Astronomer Royal]]'' d’Anglatèrra, [[John Flamsteed]], per li mostrar las errors dins las taulas oficialas de las posicions de [[Jupitèr (planeta)|Jupitèr]] e de [[Saturne (planeta)|Saturne]]. Impressionat per las capacitats e subretot per l’entosiasme del jove òme – que sos calculs se revelèron justes, mas que montrètmostrèt tan lo respècte degut a sos ainats e l’entosiasme de sa jovença -, John Flamsteed l’ajudèt a publicar, a dètz-e-nòu ans, son primièr article scientific in ''Philosophical Transactions'', revista de la [[Royal Society]] de Londres.
 
=== Astronòm, scientific, engenhaire ===