Miralh (Tolosa) : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Ricou31 (discussion | contribucions)
Creacion de la pagina amb « thumb|Estanc de la Reinariá al Miralh, vista dels nauts du pargue a l'entorn. Lo '''Miralh''' un ensem compausat ... »
 
Vivarés (discussion | contribucions)
m correccions divèrsas
Linha 1 :
 
[[Fichièr:ReyneriePlaceAbbalDuHautDuLac4.JPG|thumb|Estanc de la Reinariá al Miralh, vista dels nauts du pargue a l'entorn.]]
Lo '''Miralh''' un ensemensems compausat de tres quartièrs de [[Tolosa]]: del nòrd al sud, '''Miralh-Universitat''', '''La Reineriá''' e '''Bèlafont'''. 67% dels lotjaments d'aquel ensem son de lotjaments socials. Al cens de 1999, a Bèlafont aviá prèp de 8900 abitants, a la Reineriá 9800 e al Miralh Universitat 4300. Lo territòri nomenat Grand Miralh foguèt espandit als grands ensems precedents que lo tòcan (Bagatèla, Faorèta, Papus, Tabar, Bòrdalonga…) formant un quartièr de prèp de {{unitat|formatnum:40000|abitants}} abitants<ref>font: [[INSEE]]</ref>.
 
== Situacion ==
 
Los quartièrs del Miralh son situats al sud-oèst de Tolosa, imediatamentimmediatament a l'exterior del periferic tolosenc. Se situan dins una zona que se trapa a pauc près centrada segon un axe nòrd sud sul tèrme entre la plana bassa de Garona e la primièra laissa aluvialaalluviala.
 
==Dessèrta==
Los quartièrs son desservits pel [[Mètro de Tolosa|mètro]], per las estacions [[Miralh Universitat (Mètro de Tolosa)|Miralh Universitat]], [[La Reinariá (Mètro de Tolosa)|La Reinariá]], [[Belafont (Mètro de Tolosa)|Belafont]] e [[Bassacamba (Mètro de Tolosa)|Bassacamba]], e pel malhum de vias aviadas urbanas de l'aglomeracion: lo [[Periferic de Tolosa|periferic oèst]], la rocada ''Arc en Ciel'' e l'[[A64]]. La ret de bus es en contra fòrça pauc desvelopada: qualques linhas s'arèstanarrèstan al Miralh Universitat, una autra a Belafont, e lo sol punt plan desservit es lo centre comercial [[Géant (magasin)|Géant]] de [[Bassacamba (Mètro de Tolosa)|Bassacamba]] (es lo cap d'una desena de linhas).
 
 
== Istòria ==
La construccion de Belafont èra una de las primièras estapas de la construccion del Miralh. En [[1961]], la municipalitat [[SFIO]] de Tolosa, capitadacapitanejada per [[Loís Bazerque]], sensibilizat pel debat del moment sus París-Parallèla, lancèt un concors pel dessenh de l'urbanizacion. Los arquitèctes [[Georges Candilis]], P. Dony, A. Josic, S. Woods accompanhatsacompanhats dels engenhièrsengenhaires N. Piot e J. François gaghèronganhèron lo concors. Sonque en octobre de 1964 lo quartièr de Belafont comencèt, per s'acabar en 1972. Se deguèt respondre a un besonh de lotjaments. Aqueles aurián degut aculhir de joves fòcs, los estrangièrs. Lo centre regional previst sul projècte se bastiguèt en seguent: ipermarcat Casino, tres organismes administratius, l'escòla d'arquitectura, la radiotelevision, la Direccion regionalaRegionala de las Doanas e lo sèti regional del [[PCF]]. Las zonas d'activitats son situadas a la periferia, coma previst. Mas lo constat es amar, segon l'arquitècte que parlèt d'un "ghetto dels paures", e segon lo cònsol: {{cita|Foguèt mon grand escac. Auriái volgut qu'i aja pas de segregacion, que siá mesclats H.L.M., lotjaments mejans e ''standing''}}. Es un problemaproblèma vertadièr perque contribuguètcontribuiguèt a uneuna segregacion fisica entre la vila e los quartièrs.
Lo Miralh es isolat per las zonas industrials a l'entorn, mas tanben pel periferic.
 
=== Projècte arquitectural e construccion ===
[[Fichièr:BellefontaineBarre1.JPG|thumb|left|Un imòble a Belafonta.]]
Al començament dels ans 1960, l'equipa de l'arquitècte [[Georges Candilis]] ganhèt un apèl d'ofreofèrta de la vila de Tolosa per un projècte de [[vila novèla]] a l'oèst de Tolosa, dins l'encastre d'una procedura de [[Zona a urbanizar en prioritat]] ([[ZUP]]). Lo projècte presentat utilizava de principesprincipis d'[[urbanisme]] dels grands ensems de la region parisenca mas i apondent d'elements novators dins la concepcion de l'andan: la separacion dels pedons e dels veïculs per un molon ligant los tres quartièrs, associada a desde [[corsièra]]s anant lo long de las barras d'imòblesimmòbles als estatges 5 e 9. Lo molon cobrissiá una partida importanta dels espacis de parcatge, e permetètpermetiá d'andaranar a pè pels centres commercialscomercials e los centres escolars de cada quartièr sens jamai aver besonh d'andaranar al nivèl de la carrièra. L'idèa generala èra de facilitar lo contacte e los encontres entre los abitants.
 
Organizadas en tripòdstripòdes en forma d'Y, las barras d'imòblesimmòbles constituissián d'unitats centradas sus de pargues, jardins e equipaments (comercescomèrcis, escolasescòlas, servicis). Qualques elements del passat agricòlagricòla de la zona èran conservats e integrats dins los pargues, coma per exemple de [[colombièr]]s. De baloards urbans marcavan los tèrmes dels tres quartièrs e asseguran los ligams cap al centre vila e de rotas faguèronfasián lo ligam amb los vilatges a l'entorn.
 
Fin finala, un estanc èra establit, a causa de montada de la [[jaça freatica]] dins la zona escavada per obtenir los gravièrs necessàrisnecessaris per fabricar lo [[beton]] de las construccions. Las ribas de l'estanc foguèron agençadas en pargue e espacis de jòc. L'estanc servís tanben a absorbarabsorbir lo debit de las aigas de pluèja menadas cap a [[Garona]].
 
Los tres quartièrs fogèronfoguèron realizats per estapa: Belafont, La Reineriá puèi Miralh Universitat. Pasmens, per de rasons politicas puèi economicas, lo projècte cambièt fòrça al respècte dels dessenhs inicials. Lo projècte comencèt amb 4 ans de retard, e demorèt inacabat en 1972 alara que foguèt realizat un pauc mai dels dos tèrces. L'urbanizacion del darrièr quartièr s'acaba en particulièr per la construccion d'ostalets ocupant una partida de terren mai granda que prevista. Fin finala, a la plaça d'aculhir cent mila abitants, lo Miralh ne compta pas que mens de la mitat.
 
=== Evolucions del quartièr e reagençaments ===
A la fin dels 1980, los comercescomèrcis situats sul malon pedon desanèron, los problèmas de vandalisme e d'insecuritat dins los parcatges aumentèron, mens ligadasligats a l'arquitectonica del quartièr qu’al caumatge e a l’exclusion que los abitants patissián. Aqueles elements conduguèron fin finala a forajetarfòragetar lo principi del malon dins los ans 1990. Los comercescomèrcis de contunh foguèron transferits al nivèl de la carrièra, puèi amb l'arribada del mètro en 1993, una partida importanta del malon foguèt destruit amb l'agençament de la plaça Abbal e las ribas de l'estacion de mètro de Belafont.
 
En 2001, la partida sud (Reineriá e Belafont) foguèt fòrça tocada per l'[[explosion de l'usina AZF]].
 
Los quartièrs de La Reineriá e de Belafont foguèron lo site de trebles en 2005 e en 1998, per aquò lo miralhMiralh venguèt celèbre. Lo naut taus de caumatge, la descolarizacion, una populacion d'origina imigradaimmigrada nombrosa e mal integrada ne faguèron de quartièrs ''sensibles'' malgrat la convivialitat.
 
Un Grand Projècte de Vila, en reagençament dempuèi 2005, a subretot per objectiu de disminuirdemenir la proporcion de lotjaments socials àa 50% e de remplaçar 1363 lotjaments repartits dins qualques barras per de lotjaments nòus amassats dins d'imòublesimmòbles pus pichons (4 a 6 estatges). Aquel projècte intègra en mai los quartièrs d'[[Empalòt]], [[Bagatèla]] e La FaorètaFaureta. En mai, a per tòca de reagençar los accesesaccèsses al quartièr amb un novèl malhum de carrièras e passatges.
 
== Belafont ==
Linha 55 :
* [[Transpòrts en comun de Tolosa]]
 
== LiensLigams externesextèrnes ==
{{Commons|Toulouse Mirail|Miralh (Tolosa)}}
* {{fr}}[http://www.atelier-rp.org/recherches/mirailtemps.htm Un estudi de 1994 sul Miralh]
* {{en}}[http://www.aliciapatterson.org/APF001971/Downie/Downie07/Downie07.html Un estudi urbanisticaurbanistic americanaamerican sortidasortit a la fin de la construcxionconstruccion dudel quartièr]
* {{fr}}[http://www.mirail-sudwest.fr lo site del miralhMiralh]