Claudi Ptolemèu : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Jiròni (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Linha 5 :
Visquèt e trabalhèt a [[Alexàndria]], [[Egipte]] (Cresquèt en la famosa [[Bibliotèca d'Alexàndria]]). Foguèt [[astrològ]] e [[astronòm]], activitats que en aquesta epòca èran intimament ligadas. Es l'autor del tractat astronomic l'''[[Almagest]]'' (en grèc Ἡ Μεγάλη Σύνταξις ''Hè Megalè Syntaxis'', ''Lo grand tractat'') que foguèt servat, coma totes los tractats de sciéncia grècs classics, dins los manuscrits arabis e venguèt disponible dins la traduccion en latin de [[Gerard de Cremona]] al sègle XII.
 
Eretièr de la concepcion de l'Univèrs donada per [[Platon]] e [[Aristòtel]], son metòde de trabalh diferiguèt notablament d'aquela d'aquestes, perque mentre que Platon ie Aristòtel donèrondonavan una cosmovision de l'Univèrs, Ptolomèu esèra un empirista. Son trabalh consistiguèt a estudiar la granda quantitat de donadas existissent sus lo movement de las planetas e a far construire un modèl geometric qu'expliquèt las dichas posicions dins lo passat e fòra capable de predire las seunas posicions futuras.
 
La sciéncia grèga a doas possibilitats per explicar la natura: l'explicacion realista, que consistiguèt a exprimir de forma rigorosa e racionala çò que realament se passa dins la natura; e l'explicacion [[positivisme|positivista]], que consistiguèt a exprimir de forma racionala çò qu'es aparent, sens se preocupar de la relacion entre çò que se vei e çò qu'en realitat es.