Dualisme : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
Vivarés (discussion | contribucions)
mCap resum de modificació
Linha 1 :
[[Imatge:Descartes mind and body.gif|thumb|250px|Representacion del dualisme per [[René Descartes]]. Las dintradas se transmeton pels organs sensorials de l'[[epifisisepifisi]] cap al [[cervèl]] e dempuèi a l'esperit immaterial.]]
Lo '''dualisme''' estima que l'origina de l'universunivèrs se potpòt trobar dins doas substàncias basicas o dos [[dieu]]s. Tradicionalament, las religions dualistas evòcan una divinitat masculina e una feminina o ben un dieu benigne e un maligne (per exemple, lo [[maniqueïsme]] defend aquela tèsi).
 
Per extension, lo dualisme en [[filosofia]] es la cresença que prepausa que l'èsser uman a una partida fisica (còs) e una mentala o espiritala ([[arma]]).
[[Platon]] e [[Descartes]] son lolos representants caracteristics del dualisme tradicional .
 
== Dualisme platonic ==
Segon Platon, l'òme es un èsser format d'una arma immortala e divina, e d'un còs mortal e imperfèit, qu'empresona l'arma. L'estat natural de l'arma es d'èsser separada del còs, de biais que lo còs sonque capita a la pertocar e la trebolar dins son desir de vertat e de saber.
 
== Dualisme cartesian ==
Segon Descartes, l'òme es una combinason de ment (substància pensanta) e còs (substància espandida). La ment a lo pensament comaper atribut essencial, qu'es liure e immaterial, en cambi lo còs, es subjècte a las leis de la matèria. Las substàncias son alara diferentas e independentas l'una de l'altra.
 
== Dualisme teologic ==
Linha 15 :
 
=== Traches comuns ===
En linhas generalas, las doctrinas dualistas convergisson dins los traches seguents: Lolo principi del ''Ben'' es identificat amb la ''Lutz'' e ''l'Esperit''; lo principi del ''Mal'' peramb las ''Tenèbras'' e la ''Matèria'', o pelamb lo [[diable]] o demòni (maniqueïsme). La matèria es gratuita, marrida, e principi del mal; o alara creada per un [[demiürg]] diferent del Dieu bon (gnosticisme de [[Marcion]]), o pel diable, principi del mal ([[Priscillian]]) rigorista e extremista; o alara justifican la relaxacion: perque es pas possible de resistir al principi del mal que qu'inclina a pecar, e es aquel principi, nonon pas la persona, qu'es responsable del pecat.
 
== Vejatz tanben ==