Tigre (flume) : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Vivarés (discussion | contribucions)
Vivarés (discussion | contribucions)
m correccions menoras
Linha 65 :
|fonts =
}}
'''Tigris''' es, amb [[Eufrates]], un dels dos grans rius que limitan [[Mesopotamia]]; es lo mai oriental d'ambedós e travèrsa [[Iraq]] dempuèi lalas montanhas d'[[Anatolia]]. Lo nom ''Tigris'' ven del persan ancian e significa "{{cita|lo rapid"}}. Un autre nom per aquel riu, utilizat als temps dels [[Empèri Pèrsa|persans]], èra [[Arvand]], qu'a lo meteis sens. Lo nom d'Arvand, en [[persan]] modèrne, se referís uèi a la partida bassa de Tigris.
 
==Etimologia==
Linha 108 :
 
 
Nais dins las [[montanhas del Taure]], a l'èst de [[Turquia]], e s'escor sus {{unitat|1900|km}} cap al sud-èst fins a jónher [[Eufrates]] a [[Al-Qurna]], al sud d'Iraq, per anar dins lo [[golf Persic]] amb lo nom de ''[[Shatt al-Arab]]''. Los afluents principals son [[Riu Diyala|Diyala]] e [[Zab]].
 
[[Bagdad]], la capitala iraquiana, se tròba sus la riba occidentala de Tigris, alara que la vila portuària de [[Bassòra]] es situada de l'autre costat, prèp de la boca, dins la partida nomenada ''Shatt al-Arab''. Dins l'antiquitat, las grandas ciutats mesopotamianamesopotamianas longavan lo riu o pas gaire luènh, e l'aiga de Tigris irrigava la [[Sumèr|civilizacion sumeriana]]. Las principalas ciutats èran [[Niniva]], [[Ctesifont]] e [[Seleucia de Tigris]], mentre que las aigas de Tigris arribavan a la ciutat de [[Lagash]] per un canal bastit cap a [[2400 abC]]. La ciutat natala de [[Saddam Hussein]], [[Tikrit]], tanben tòca lo riu que son nom ne deriva.
 
Tigris foguèt una importanta via de comunicacion e de transpòrt dins un país fòrça desertic. Fins a Bagdad es navegable perpels las nausbatèus de pichon galbre, al contrari de l'amont fins a [[Mossol]]. Lo transpòrt fluvial perdèt son importància al [[sègle XX]] amb l'arribada del [[camin de fèrre]] Bassora-Bagdad-Mossol e las carrièras.
 
I a fòrça presas d'aiga sul riu en Iraq e en Turquia que fornisson l'aiga e asagaasagan las regions aridas e semideserticas non luènh de sa val. Las restancas tanben evitan las inondacions de la partida iraquiana, que abans èran abitualas en causa de la fonda de las nèus de las montanhas turcas vesinas dempuèi abril. Lo recent restancament recent del riu dins la partida turca foguèt un subjècte de controvèrsia, perque los efèctes sul mitan coma la possibilitat de la reduccion del debit en aval.
 
== Nòtas ==