Carcassona : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
m r2.7.1) (Robòt Apondre: el:Καρκασσόν
Capsot (discussion | contribucions)
Linha 42 :
 
===A l'Edat Mejana===
Aprèp lo periòde de la Renaissença Carolingiana, quand los mèstres novèls del país prenon per lor compte l'eiretatge roman, l'Empèri esclataesclatèt, çò que donadonèt naissença a l'epòca feudala.
Es amb la dinastia dels [[Ostal Trencavel|Trencavèls]] (de 1082 a 1209) que la vila s'afirma coma centre politic e cultural excepcional. Aquel periòde ric vei lo desvolopament del catarisme. Los vescomtes tolèran, emai protegisson l'eretgia sus lors tèrras. Aquesta actitud de tolerància aurà per consequéncia la fin de la dinastia e la pèrda de l'independéncia occitana.
 
EsFoguèt amb la dinastia dels [[Ostal Trencavel|Trencavèls]] (de 1082 a 1209) que la vila s'afirmaafirmèt coma centre politic e cultural excepcional. Aquel periòde ric veivegèt lo desvolopament del [[catarisme]]. Los vescomtes tolèrantolerèron, emai protegissonprotegiguèron l'eretgia sus lors tèrras. Aquesta actitud de tolerància auràaguèt per consequéncia la fin de la dinastia e la pèrda de l'independéncia occitana.
La [[Crosada]] contra los [[Catars]] lançada pel [[Papa]] vira lèu-lèu a una guèrra de conquista, e en agost de [[1209]], aprèp un sètge de 15 jorns, lo jove vescomte de Carcassona es pres pels Franceses. Tot es acabat, las tèrras dels Trencavèls son atribuidas a [[Simon de Montfòrt]], puèi passan al rei de [[França]] en 1226.
 
La [[Crosada]] contra los [[Catars]] lançada pel [[Papa]] viravirèt lèu-lèu a una guèrra de conquista,. e enEn agost de [[1209]], aprèp un sètge deque duèt 15 jorns, lo jove vescomte de Carcassona esfoguèt pres pels Francesesfranceses. TotL'independéncia esoccitana acabat,s'acabèt lasalara: tèrras delslos Trencavèls sonfoguèron despoderats e lors tèrras foguèron atribuidasdonadas a [[Simon de Montfòrt]] en recompensa de sos actes militars, puèi passanpassèron al rei de [[França]] en 1226.
Amb son annexion al reialme de [[França]], lo destin de Carcassona va prene una autra direccion.
 
AmbA partir de son annexion al reialme de [[França]], lo destin de Carcassona va preneprenguèt una autra direccion.
Jols règnes franceses successius de [[Loís IX de França|Loís IX]], Felip III e [[Felip IV lo Bèl]], la vila pren sa fisionomia actuala. Aprèp la temptativa de reconquista dels Occitans que fa mèuca en 1240, los barris de Ciutat son derroits. Un borg novèl nais en 1262 sus la riba esquèrra d'[[Aude (flume)|Aude]] : la Bastida de Sant Loís. Es incendiada en 1355 pel Prince Negre, e reconstruida sul còp, amb de fortificacions pus solidas.
[[Fichièr:CarcassonaSXV.jpg|thumb|350px|Vista de Carcassona en 1462]]
Jols règnes franceses successius dedels monarcas franceses, [[Loís IX de França|Loís IX]], Felip III e [[Felip IV lo Bèl]], la vila prenprenguèt sa fisionomia actuala. Aprèp la temptativa de reconquista dels Occitans que fafaguèt mèuca en 1240, los barris de Ciutat sonfoguèrin derroits. Un borg novèl naisnasquèt en 1262 sus la riba esquèrra d'[[Aude (flume)|Aude]] : la Bastida de Sant Loís. EsFoguèt incendiada en 1355 pel [[Prince Negre]], e reconstruida sul còpsulcòp, amb de fortificacions pus solidas.
 
===Sos lo reialme de França===