Protoindoeuropèu : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Eòle (discussion | contribucions)
Cap resum de modificació
Eòle (discussion | contribucions)
Linha 14 :
 
== Morfologia de l'indoeuropèu ==
PerQue nosnse'n en tenirtieneram a dosdus aspèctes de la morfologia, parlarem de la: l'[[rasicarraditz]] e de la [[declinason]].
 
=== La rasicL'arraditz ===
La rasic es l'element lexical ultim de l'analisi morfologica. Per exemple, dins la forma verbala [[grèc (lenga)|grèga]] "δεικνυμιδείκνυμι", "mòstri", un còp identificats la desinéncia verbala "μι" e "νυ" qu'es un sufixe verbal, nos demòra "δεικ" ont podèm pas isolar maites elements: es donc la rasic.
La rasic indoeuropèa se definís per sas consonantas. S'es reconstituit de rasics amb doas o tres consonantas; *deyk- (δεικ) es una rasic de tres consonantas (d, y, k). L'indoeuropèu coneis l'[[alternància vocalica]] dins las rasics, e mai dins las desinéncias. Un exemple amb una rasic que se presenta jos las formas *weyd-, *woyd,-, *wid e exprimís l'idèa de "veire", saber": la primièira se ditz qu'es al gra normal, la segonda forma al gra flexit e la darrièira al gra zèro. Del gra normal avèm en grèc ειδονεἶδον "ai vist" (aorista) e del gra flexit οιδα "sabi" (perfièch amb sens de present); del gra zèro lo latin ''video'' e lo sèrbocroat ''vidim'', "vesi".
 
=== La declinason ===