Èva : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
EmausBot (discussion | contribucions)
m r2.6.4) (Robòt Apondre: ca:Eva
Vivarés (discussion | contribucions)
m correccions menoras
Linha 3 :
 
== Recit biblic ==
Segon la [[bíbliaBíblia]], [[Dieu]] creèt l'òme, [[Adam]], e lo placèt dins lo [[Jardin de l'EdenEdèn]], ont viviá feliç e aviaaviá de se preocupar de res. Lèu, pasmens, comencèt ade se sentir sol e preguèt per aver de companhiá. Alara, [[Dieu]] lo liurèt a un [[sòm]] prigond, li arrenquèt una costèla e creèt una femna. Al despert, [[Adam]] foguèt fòrça alègraalègre e la nomenèt ''Èva'', que significa ''«vivent''».
 
[[Satan]], un [[àngel]] expulsat del cèl per [[Dieu]] jos forma de [[sèrp]] enganèt Èva e convenciguèt Adam de manjar lo fruch de l'arbre proïbit.
 
Alara foguèron expulsats del [[jardinJardin de l'EdenEdèn]] e condemnats a sofrir de malautiás, dolors, patir per ganhar lo manjar e a vielhir e morir. E mai, [[Dieu]] condemnèt totas las donasfemnas a patir pendent la grossessa, patir de dolors e se sentir atriradasatiradas pels òmes fins a qu'aqueles las dominen.
 
Segon la [[Genèsi]], amb Adam aguèron:
Linha 20 :
== Èva dins l'Islam ==
 
Èva es mencionada dins l'[[Alcoran]]. Son nom es pas donat, mas es designada coma èssentessent l'esposa d'[[Adam]]. .
 
Dins l'Alcoran, Èva es pas responsableresponsabla de l'expulsion del [[jardinJardin de l'EdenEdèn]]. Satan (la Sèrp segon la [[Genèsi]]) convinquèt a l'encòp Èva e Adam de manjar lo fruch de la coneissénçaconeissença. Tanpauc foguèt pas creada a partir d'una cestèlacostèla d'Adam.
 
Dins los sègles, de vitjairesviatjaires mencionan la preséncia d'una « [[tomba d'Èva]] » a [[Djeddah]]. Lo site arqueologic foguèt tampat en 1975 per las autoritats per prevenir que lo luòc venga un site de preguièra.
 
 
== Lectura de l'istòria d'Èva ==
Aquela istòria pòt aver mai d'unas interpretacions segon la lectura que se fachfa de la [[Genèsi]] es un libre format a partir del jonhent de divèrses fonts e pòt cambiar fòrça d'un passatge a un autre:
 
=== La [[Creacion]] d'Èva ===
Pendent lo sègles s'utilizèt lo fach qu'Èva nasquèt d'una costèla d'[[Adam]] coma un argument per justificar la supremacia [[mascle]], atal volguda per Dieu e doncas de criticar pas las estructuras patriarcalas. Pasmens una autra lectura se basa justament qu'Èva nasquèt d'un èsser uman, amb una [[Arma]], en comparason a Adam sorguèt de la fanga, per dire qu'Èva seriá maipus pròcha de Dieu, de la meteissa mena que [[Maria, maire de Jesús]].
 
=== Lo pecat original ===
Un autre punt controversiat es lo ròtle d'Èva coma la temptatritz (e en consequéncias, font de tot lo mal perque causèt l'expulsion del [[Paradís]]) o comcoma amant la [[coneissença]], que fa lo tèst del fruch malgrat lo [[tabó]] per eprovaresprovar lo ben e lo mal. Es a dire, renonciar a la l'immortalitat per accedir al saber. De fach, dins l'[[Islam]] la sèrp tempta los dos e pas sonque Èva.
 
EvaÈva foguèt enganada per la sèrp e pel [[catolicisme]] atal s'explica lo [[pecat]] original, que se caldeu lavatlavar pel [[baptisme]]. Se tota l'umanitat descendísdescend d'Èva e perque pequèt, totes eretam d'aqulaaquela falta morala. Es un simbòl de la l'imperfeccion umana, que lo sagrament neteja.
 
Aquela doctrina es negada per divèrsas Glèisas e grops religioses, que sostenansostenon que se pòdon pas transmetre los pecats de paires a filhs.
 
== GalariaGalariá ==
<gallery>
Fichièr:Eve IMG 28091.JPG|Mosaïca d'Èva dins la GlèsiaGlèisa de Dormicion, [[Jerusalèm]]
Fichièr:Schnorr von Carolsfeld - Die Erschaffung Evas.jpg|Creacion d'Èva a partir d'una costèla d'Adam
Fichièr:AUTUN Gislebertus Eva.JPG|EvaÈva a [[Ciutat d'Autun|Autun]], Musèu Rolin, Gislebertus
Fichièr:BibliaPauperum.jpg|EvaÈva e la sèrp dins la [[Biblia Pauperum]]
Fichièr:Creation of Eve.jpg|Creacion d'Èva al plafonsplafon de la [[Capèla Sixtina]], [[Michelangelo Buonarroti|Michelangelo]]
Fichièr:France Paris Notre-Dame-Adam and Eve.jpg|Adam, EvaÈva e la sèrp representada coma una femna a la [[Catedrala de Nòstra Dòna de París]]
Fichièr:Orvieto060.jpg|Creacion d'Èva dins la catedrala d'[[Orvieto]], Itàlia
File:Hubert van Eyck 034.jpg|Èva, [[Hubert van Eyck]] 1426-1432
Fichièr:Agelou11.jpg|Èva e la sèrp segon [[Jean Agélou]] (1878-1921); anciana fotografia artísticaartistica
Fichièr:Krug Adam und Eva 1514.jpg|Èva e Adam segon [[Ludwig Krug]], [[Nuremberg]] 1514
Fichièr:Eve after the Fall (Alexandre Cabanel).jpg|Èva aprèp de la casuda, [[Alexandre Cabanel]]
Fichièr:Wasserburg am inn st jacob 014.JPG|Èva sus una frèsca de la Glèsia de St. Jakob a [[Wasserburg am Inn]], Alemanha
</gallery>