Bandièra basca : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
Patric SANS (discussion | contribucions)
Patric SANS (discussion | contribucions)
Linha 33 :
 
== En Navarra ==
Dins la Comunitat ForalForala Navarra, principalament dins l'airal bascofòn, maitas comunas ensenhavan la ikurrinha sus sas façadas: la de Leiza, per exemple, o fasiá dempuèi la legalizacion de la bandièra en 1977. Aquesta situacion cambièt aprèp de què en 2003 lo Parlament de Navarra aprovèsse la [http://www.cfnavarra.es/bon/034/03411002.htm Lei Foral de Simbòls de Navarra]. Aquela lei obliga totas las entitats de l'Administracion locala de Navarra a ensenhar la [[bandièra de Navarra]] a l'exterior de totas sas seus e edificis de servicis publics, e tanben dins los burèus e salons de plens corporatius e enebís qu' ondegen cap autra bandièra que l'oficiala de cada entitat locala, la bandièra oficiala de Navarra, [[Bandièra d'Espanha|la d'Espanha]], e [[Bandièra de l'Union Europèa|la de l'Union Europèa]], franc per de rasons de protocòl pendent d'actes d'afrairament o a de visitas oficialas d'autoritats d'un autre país, comunitat autonòma o entitat locala. En s'apiejar sus aquesta lei, las autoritats foralas denoncièron e demandèron l'inabilitacion d'alcaldes que permetián de metre d'ikurrinhas suls edificis municipals.
 
Es per aquesta rason que qualques ajuntaments navarreses ne recorrisson a convidar de conselhièrs de la comunitat autonòma del País Basc pendent sas fèstas localas, e aital se pòt penjar d'un biais legal l'ikurrinha sus las façadas de las ''casas consistorialas''. D'autres ajuntaments navarreses plaçan lo drapèl en un luòc public destacat estrangièr al consistòri, coma se fa en divèrses municipis de la Comunitat Autònoma Basca, on si-ben es legal que l'ikurrinha ondege sus la façada, mas sonque quand es situada la bandièra espanhòla a un endrech privilegiat. Fòrça autras comunas navarresas se limitan a far airejar las bandièras oficialas.
Linha 41 :
[[Imatge:arranobeltza.png|thumb|Bandièra de l'arrano beltza, prepausada per tal de representar totes los territòris basques]]
 
La bandièra de l'' '''[[arrano beltza]]''' representa pas los basques mas al contrari la soma dels territòris basques. Se pensa que l'agla negra o ''arrano beltza'' foguèt lo simbòl de la dinastia vascona coneguda per Ximena que va governar lo reialme de Navarra e los territòris èuscars durant de sègles fins a l'arribada de la dinastia ''champanesa''. Foguèt prepausada en [[1977]] coma bandièra per Navarra, en luòga de la bandièra roja de cadenas, mas foguèt pas acceptada.Mas sul pic foguèt proposadaprepausada coma bandièra de [[Navarra]] (Nauta e Bassa), la [[Comunautat Autonòma Basca]] e los territòris de [[Labord]] e [[Sola]].
 
[[Categoria:Bandièra]]