Bandièra basca : Diferéncia entre lei versions

Contengut suprimit Contengut apondut
terminologia
Patric SANS (discussion | contribucions)
Linha 33 :
 
== En Navarra ==
Dins la Comunitat Foral Navarra, principalament dins l'airal bascofòn, maitas comunas ensenhavan la ikurrinha sus sas façadas: lola de Leiza, per exemple, o fasiá dempuèi la legalizacion de la bandièra en 1977. Aquesta situacion cambièt aprèp de què en el 2003 lo Parlament de Navarra aprovèsse la [http://www.cfnavarra.es/bon/034/03411002.htm LeyLei Foral de SímbolosSimbòls de Navarra]. Aquela lei obliga totestotas leslas entitats de l'AdministracióAdministracion Locallocala de Navarra a lluirensenhar la [[banderabandièra de Navarra]] a l'exterior de totas sas seus e edificis de servicis publics, e tanben dins los burèus e salons de plens corporatius e enebís quequ' oneginondegen cap autra bandièra que l'oficiala de cada entitat locala, la bandièra oficiala de Navarra, [[Bandièra d'Espanha|la d'Espanha]], e [[Bandièra de l'Union Europèa|la de l'Union Europèa]], franc per de rasons de protocòl pendent d'actes d'afrairament o a de visitas oficialas d'autoritats d'un autre país, comunitat autonòma o entitat locala. En s'apiejar sus aquesta lei, las autoritats foralas denoncièron e demandèron l'inabilitacion d'alcaldes que permetián de metre d'ikurrinhas suls edificis municipals.
 
Es per aquesta rason que qualques ajuntaments navarresosnavarreses recorreixenne recorrisson a convidar de conselhièrs de la comunitat autonòma del País Basc pendent sas fèstas localas, e aital se pòt penjar d'un biais legal l'ikurrinha sus las façadas de leslas cases''casas consistorialsconsistorialas''. AltresD'autres ajuntaments navarresosnavarreses col·loquenplaçan l'ensenyalo drapèl en un llocluòc públicpublic destacat alièestrangièr al consistoriconsistòri, comcoma esse fa en diversosdivèrses municipis de la Comunitat Autònoma Basca, on si-ben es legal que l'ikurrinha onegiondege sus la façada, mas sonque quand es situada la bandièra espanhòla a un endrech privilegiat. Fòrça autras comunas navarresas se limitan a far airejar las bandièras oficialas.
 
L'ikurrinha es tanben un dels elements qu'apareisson sus la bandièra de [[Sant Pèire e Miquelon]] (''Saint-Pierre-et-Miquelon''), collectivitat francesa d'America del Nòrd, representant son eiretatge cultural basc.
Linha 41 :
[[Imatge:arranobeltza.png|thumb|Bandièra de l'arrano beltza, prepausada per tal de representar totes los territòris basques]]
 
La bandièra de l'' '''[[arrano beltza]]''' representa pas los basques mas al contrari la soma dels territòris basques. Se pensa que l'agla negra o ''arrano beltza'' foguèt lo simbòl de la dinastia vascona coneguda per Ximena que va governar lo reialme de Navarra ie elslos territoristerritòris bascsèuscars durant seglesde sègles fins a l'arribada de la dinastia xampanyona''champanesa''. Foguèt prepausada en [[1977]] coma bandièra per Navarra, en luòga de la bandièra roja de cadenas, mas foguèt pas acceptada.Mas Peròsul totpic seguit foufoguèt proposada coma bandièra de [[Navarra]] (Nauta e Bassa), la [[Comunautat Autonòma Basca]] e los territòris de [[Labord]] e [[Sola]].
 
[[Categoria:Bandièra]]